onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Barninfluencern anklagas för bedrägeri och olämpliga sexanspelningar – Partykungen avbryter samarbetet

Publicerad: 7 september 2022, 07:51

En av Sveriges största barninfluencers Pontus Rasmusson pratar om sexreferenser och anklagas för att lura sina fans på pengar, i en granskning av SvD:s podd Blenda. Nu avbryter en av annonsörerna, Partykungen, samarbetet med influencern.

Ämnen i artikeln:

Influencer marketingNyheterSvDSociala medier

R

Redaktionen

red@resume.se


SvD:s dokumentärpodd Blenda har i veckan släppt en granskning av en av Sveriges största youtubers, Pontus Rasmusson. Med 177 000 prenumeranter på Youtube är han femte största svensk på plattformen enligt Medieakademin och är en av de ledande profilerna i sin kategori på Youtube. Influencern har tidigare beskyllts av sina youtubekolleger för att lura sina unga fans på pengar och blanda oskyldigt barninnehåll som sketcher och utmaningar med sexreferenser.

– Han har insett att barn går med på vad som helst. Säger han att de ska köpa hans tröja kommer de göra det. Säger han att de ska ringa honom kommer de ringa honom. Man fattar att det blir någon sorts maskineri: ”Hur ska vi göra för att tjäna så mycket pengar som möjligt på barn?”, säger Pontus ”Anjo” Björlund, en av de youtubers som har granskat Pontus Rasmusson i dokumentären. 

I ett Youtubeklipp uppmanade Pontus Rasmusson sina fans att ringa till ett telefonnummer för att få prata med honom. Samtalet kostade 10 kronor, oavsett om man kom fram eller inte. I dokumentären intervjuas en förälder som fick en räkning som översteg 10 000 kronor.

I dokumentären ”Barnidolen och skandalerna” ringer SvD:s reportrar också upp till de annonsörer som har kommersiella samarbeten med Pontus Rasmusson, som leksaksföretaget Moose Toys där influencern har varit kampanjansikte för en deras actionfigurer. Jesper Sylvest, marknadschef på danska Proxy som ligger bakom kampanjen, säger sig ha gjort en ”rejäl” bakgrundkontroll på influencern innan samarbetet. SvD.s journalister skickar över ett antal skärmdumpar med Pontus Rasmussons sexreferenser till den danska marknadschefen. Jesper Sylvest gissar att influencern söker sig till en mer mogen målgrupp och därför kanske inte är rätt frontfigur i eventuella samarbeten framöver.

– Om han går mot att bli mer sexuell är han inte den barninfluencer vi letar efter, säger Jesper Sylvest.

Partykungen, som också genomfört samarbeten med Pontus Rasmusson kallar influencerns beteende för ”förkastligt” och väljer att avbryta samarbetet.  

En tredje annonsör Logitech vill inte lämna några kommentarer.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev