måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Bianca Ingrossos sminkmärke fälls av RO: Är könsdiskriminerande

Publicerad: 11 december 2019, 10:39

Facebookvideon är den tredje annonsen från Caia Cosmetics som fälls under denna höst.

Foto: Lindsten Nilsson / Facebook

En Facebookvideo där en kvinna slickar på en godiskluba och en annan låter mjölk rinna från munnen får rött ljus. ”Kvinnorna framställs som sexobjekt”, skriver RO.

Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenBianca Ingrosso

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Videon på Facebook marknadsförde Bianca Ingrossos läppstift under hennes varumärke Caia Cosmetics.

I Facebookfilmen medverkar bland annat en manlig sångare upprepade gånger sjunger textraden ”Give me that”. RO anser detta tillsammans med bilderna på kvinnorna gör det tydligt att de framställs som sexobjekt. I beslutet skriver nämnden att sättet som kvinnorna uppträder på är ”nedvärderande för kvinnor i allmänhet”.

”Nämnden finner att kvinnorna framställs som sexobjekt, bland annat genom scenen där en kvinna häller mjölk så att det rinner längs med hennes mun, hals och ner på bröstkorgen, och scenen där en kvinna tittar in i kameran samtidigt som hon slickar på en godisklubba”, skriver Reklamombudsmannens opinionsnämnd i sitt beslut som Aftonbladet var först att rapportera om.

I sitt försvar skriver en talesperson för Caia Cosmetics att syftet med reklamfilmen har varit att visa upp hur produkten kan användas: ”starka, självständiga kvinnor som peppar och lyfter andra kvinnor, kvinnor som bryr sig om varandra och är inkluderande. Dessa kvinnor klär sig, rör sig, uttrycker sig och uppför sig precis som de själva vill. Dessa kvinnor gör inget mot sin vilja.”, skriver företagets representant.

Det är tredje gången som Bianca Ingrossos sminkmärke fälls den här hösten. Vid samtliga av Reklamombudsmannens beslut handlar det om att marknadsföringen ansetts vara könsdiskriminerande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev