Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Coronaeffekten: Löfven går om Åkesson på Facebook

Publicerad: 28 april 2020, 10:05

Glappet i följarantal växer mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Foto: Per Pettersson / Flickr samt Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Coronaviruset har fått nya följare att dras till politiker och andra ledares Facebooksidor. Nu springer Stefan Löfven om Jimmie Åkesson, och kniper platsen som Sveriges mest följda partiledare på Facebook.


Ämnen i artikeln:

Burson Cohn & WolfeJimmie ÅkessonStefan LöfvenFacebook

Coronakrisen har både ökat efterfrågan på information, och fått vår internetanvändning att snabbt öka. Det speglar nu av sig i följarantalet hos politiker och andra typer av världsledare på sociala medier, enligt en studie gjord av kommunikationsbyrån Burson Cohn & Wolfe. 

– Det har utvecklats en infodemi med falska nyheter kring både statistik, restriktioner och botemedel för covid-19. Många söker sig därför direkt till en tillförlitlig källa för information, konkreta svar på frågor om coronaviruset och deras lands metoder för att hantera pandemin, säger Rasmus Forssberg, social media director på BCW Stockholm, i ett pressmeddelande.

Under mars 2020 har den italienska premiärministern Giuseppe Conte och regeringarna i Österrike, Estland och Italien mer än fördubblat sina följarantal. Totalt har 721 världsledares Facebook-sidor analyserats, och tillströmningen av nya följare under mars har motsvarat nära hälften av den totala tillväxten som sidorna uppnått det senaste året. 

Trenden syns också i Sverige. Sedan studien genomfördes förra året har Stefan Löfven gått om Jimmie Åkesson som Sveriges mest följda partiledare. I fjol skilde bara 1000 följare de två partiledarna åt, men i år har glappet blivit större. Stefan Löfven har nu 160 000 följare på Facebook, medan Jimmie Åkesson har 156 000. 

En annan ledare som sett ett uppsving den senaste tiden är Frankrikes president Emmanuel Macron, som knipit platsen som den mest följda EU-ledaren. Med sina 2,5 miljoner följare trumfar han Italiens utrikesminister Luigi Di Maio och Rumäniens president Klaus Iohannis som har 2,2, respektive 1,8 miljoner följare. 

 

Störst på sociala medier

1. Den indiska premiärministern Narendra Modi har 44,7 miljoner följare på sin personliga Facebook-sida. 

2. USA:s president Donald Trump har över 26 miljoner följare på Facebook. 

3. Jordaniens drottning Rania har 16,8 miljoner följare på Facebook. 

Så genomfördes studien

Studien är framtagen av kommunikationsbyrån BCW, som har analyserat aktiviteten för 721 stats- och regeringschefers samt utrikesministrars Facebook-sidor, med hjälp av sammanlagd data från Facebooks CrowdTangle-verktyg.

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.