tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Efter kritiken mot samarbetet – byrån svarar: ”Möjligt att det hade kunnat göras på ett annat sätt”

Publicerad: 22 februari 2023, 09:59

Foto: Kallestad, Gorm (Janerik Henriksson / SCANPIX) (Karina Ljungdahl) (Bilden är ett montage)

Reklamsamarbetet mellan Ignis och Ann Söderlund och Malin Berghagen har kritiserats i sociala medier. Ignis byråpartner Wakai menar att man har förståelse för att det rört upp känslor: ”Ignis har, som andra företag, rätt att informera om sina produkter. Men det är ett känsligt ämne, vi har förståelse för att man reagerar.”

Ämnen i artikeln:

ToppnyheterWakaiSociala medier

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Resumé har under morgonen skrivit om kritiken som riktats mot Ann Söderlund och Malin Berghagen efter ett reklamsamarbete med Ignis, som båda profilerna gjort. I inlägg och stories på Instagram har de lagt ut bilder på döda närstående och skrivit om förlusten, samtidigt som man gjort reklam för Ignis Begravningsbyrå. Läs mer här.

När Resumé når Ignis Begravningsbyrå hänvisar deras vd, Cecilia Ståhl, till byråpartnern Wakai.

– Det är ett test där vi samarbetar med Wakai för att nå målgruppen 45+, som är vår primära målgrupp, säger Cecilia Ståhl. 

Både Malin Berghagen och Ann Söderlund har mötts av kritik, hur ser ni på det?
– Vi varken kan eller ska styra vad en influencer skriver, utan det är ett test. Vi har fått ris och ros och kommer så klart göra en utvärdering efter testet.

Hur länge pågår testet?
– Under de tre första månaderna, januari, februari och mars, säger Cecilia Ståhl.

Wakais vd Carl Unger menar att man i första hand letat efter profiler som känner sig bekväma med att prata om känsliga ämnen, man har inte specifikt letat efter personer som upplevt en bortgång i sin närhet.

– Alla människor upplever sorg och bortgång, så det var ingenting vi specifikt letade efter, utan snarare någon som är bekväm med att prata om ämnet. 

Vad är målet för de här samarbetena?
– Det är ett känsligt ämne och det har vi förståelse för, men det handlar om att skapa uppmärksamhet kring Ignis, och kommunicera deras fördelar. Vi är nöjda med kampanjen som sådan, men har full förståelse för att det kan skapa upprördhet eftersom det är en känslig fråga, kanske särskilt i Sverige av olika anledningar.

Hur ser du på kritiken, om att det är ett etiskt övertramp?
– Jag tycker att de (influencerna, reds. anm.) ska få prata om det som de vill prata om. Ignis har också rätt, som andra företag, att informera om sina produkter. Det är ett känsligt område och ett känsligt ämne, det klart vi har förståelse för att man reagerar. Det är styrkan och svagheten i öppna kanaler och sociala medier. 

Enligt Carl unger var briefen inför samarbetet inte specifik, utan gav utrymme för tolkning.

– Vi hade aldrig sagt åt någon att göra det på ett specifikt sätt, eftersom det är känsligt måste det passa en själv.

I efterhand, hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Det är möjligt att det hade kunnat göras på ett annat sätt, det finns alltid anledning att i efterhand se över hur man har gjort det och se över vad profilerna själva upplevt. Nu är vi mitt i det här, i ett senare skede kommer vi sitta ner med profilerna och kunden om vad som hade kunna göras annorlunda. 

– Vad som händer nu är upp till profilerna i samarbetet, vi stöttar dem och Ignis stöttar oss och dem. På sociala medier kan det ta vägen åt alla håll, generellt är vi nöjda med samarbetet men har respekt för att när man jobbar med öppna kanaler måste man justera efter hand. 

Att Ann Söderlund tagit ner inlägget är inte för att samarbetet avslutats, utan på grund av de starka reaktionerna och för att skydda familjen, enligt Carl Unger.

De regler som International Chamber of Commerce, ICC, har för reklam och marknadsföring, som även gäller i Sverige, konstaterar att det övergripande ansvaret för reklam och marknadsföring ligger hos parten vars produkter marknadsförs, alltså annonsören. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev