Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Efter rasistattackerna – brittiska fotbollsklubbar bojkottar sociala medier

Publicerad: 9 april 2021, 12:14

Glen Kamara, till höger i bild, är en av de spelare som drabbats av rasistiska påhopp i sociala medier.

Foto: Ian MacNicol

Efter att flera spelare utsatts för rasistiska påhopp väljer Swansea, Birmingham och Rangers FC att pausa användningen av sociala plattformar. Pausen innefattar även samtliga spelare. I den engelska andraligan diskuteras även en gemensam bojkott.


Ämnen i artikeln:

FacebookInstagramTwitter

De senaste åren har flera fotbollsklubbar och spelare vittnat om hur rasistiska påhopp blivit allt vanligare på de sociala plattformarna. I England har inte minst de två spelarprofilerna Raheem Sterling och Marcus Rashford gått i täten för en kampanj om att Twitter, Facebook och Instagram måste göra mer för att stävja utvecklingen.

Efter att flera spelare den senaste veckan attackerats väljer nu klubbarna Swansea, Birmingham och skotska Rangers att pausa all användning av sociala plattformar. Besluten har tagits efter särskilt allvarliga påhopp men klubbarna menar att de svarta spelarna dagligen utsätts för rasism på plattformarna. Den tillfälliga bojkotten gäller även lagens spelare. Den skotska klubben har bokat in ett möte med Facebook nästa vecka där de kommer att kräva tuffare tag mot de användare som ligger bakom attackerna. 

Den engelska andraligan, Championship, hade tidigare i veckan ett gemensamt möte där det enligt The Guardian fanns stort stöd för att hela ligan ska genomföra en bojkott. Flera klubbar ska dock ha uttryckt oro för vad en sådan bojkott skulle innebära för sponsorkontrakten. 

Facebook har gång på gång lovat tuffare tag mot användare som uttrycker sig rasistisk på dess plattformar, trots det har många uttryckt en hopplöshet över att situationen inte förbättras.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookInstagramTwitter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.