söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Europeisk trend: Antivaxxkampanjer med influencers riktade mot barn

Publicerad: 12 augusti 2021, 08:29

Flera finska influencers varnar unga när vaccinationen av 12-15 åringar har kommit i gång i landet. Liknande kampanjer har synts i andra europeiska länder under sommaren.

Ämnen i artikeln:

Influencers

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I början av augusti rapporterade Resumé om hur pr-konsulten Andreas Sidqvist startat initiativet #kavlaner som i sociala medier uppmanar svenskar att avstå vaccinering. En motkampanj mot den pågående och mycket påkostade kommunikationsinsatsen #kavlaupp, framtagen av bland annat Björn Rietz, Komm, Micael Bindefeld och The Amazing Society i syfte att få fler svenskar att vaccinera sig.

På flera håll i Europa ser vi liknande motreaktioner i anslutning till vaccineringen mot covid-19.

LÄS MER: Komm-chefen om #kavlaner: ”Konstigt att en seriös kommunikatör inte går på fakta”

Under sommaren har tyska influencers erbjudits ersättning för att sprida antivaccinbudskap.
LÄS MER: Kavla ner-grundaren svarar på kritiken: ”Är beredd att offra min karriär”

I dag rapporterar BBC att Facebook tagit bort hundratals konton som ska var inblandade i desinformationskampanjer som styrs från Ryssland. Enligt plattformen hade nätverket av konton riktat sig mot Indien, Latinamerika och USA. De försökte rekrytera influencers för att sprida falska påståenden för att undergräva allmänhetens förtroende för Covid-19-vaccin.

Parallellt med att vaccineringen av 12–15-åringar kommit i gång i Finland har ett antal kampanjinitiativ riktade mot barn och föräldrar börjat spridas. Kampanjen har rekryterat ett antal finländska influencers, som klistrat in antivaccinsymboler på sina profilbilder och uppmanar sina följare att inte vaccinera sig, rapporterar finska YLE. Personer ska också ha uppmanats besöka vaccinationsköer för att försöka övertala tonåringar som gått dit för att få vaccin att tänka om. 

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev