Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Facebook: Inga nya politiska annonser veckan innan valet

Publicerad: 3 september 2020, 12:39

Målet med förändringen är att försvåra för aktörer som vill destabilisera den amerikanska politiken. Facebook kommer även agera mot poster som ifrågasätter valresultatet eller valmetoden.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Sedan valrörelsen 2016 har Facebook anklagats för att ha utnyttjats av aktörer med målet att destabilisera den amerikanska politiken. Plattformen har flera gånger slagit ifrån sig kritiken och hänvisat till att det inte är de som borde kontrollera vad som får och vad som inte får sägas. Exempelvis faktagranskas inte innehållet i politiska annonser. Samtidigt har Facebook genomfört flera förändringar med målet att öka transparensen på plattformen, inte minst när det kommer till politisk annonsering. Både Facebook och amerikanska myndigheter har slagit fast att Ryssland försökte påverka valet 2016.

Nu meddelar Facebook att plattformen veckan innan det amerikanska presidentvalet, 3 november, inte kommer tillåta några nya politiska annonser. Annonser som lagts in i systemet tidigare än så kommer att tillåtas så länge inte själva innehållet förändras. Beskedet kommer i en bloggpost från Mark Zuckerberg som även skriver att de kommer radera poster som påstår att man får covid-19 om man röstar, lägga till ytterligare information på poster som hävdar en vinnare innan rösterna räknats och poster som ifrågasätter valresultatet på grund av valets metod. Den sista punkten har att göra med den diskussion om brevröstning som pågår i USA.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.