Sociala medier
Facebook och Instagram fortsatt utsatt för desinformationskampanjer: ”Gäller att vi ligger steget före”
Publicerad: 5 juli 2022, 13:28
Brit Stakston, kommunikationskonsult på Stakston pr, Janne Elvelid, ansvarig för samhällskontakter på Facebook, och Henrik Landerholm, generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar, i Almedalen.
Påverksanskampanjer och desinformation genom sociala medier, särskilt i valtider – det kommer vara fortsatt vanligt. Det tror flera experter som deltog i ett seminarium på temat i Almedalen under tisdagen.
I ett seminarium i Almedalen på temat ”Det svenska valet - påverkan och falsk opinionsbildning” konstaterade deltagarna att sociala medier riskerar att bli en röst åt ett felaktigt ifrågasättande och desinformation. Både från främmande makt, koordinerade attacker från organiserade grupper och enskilda personer. Särskilt under valkampanjerna, då syftet är att undergräva förtroendet för myndigheter och medier.
Dessutom kan vi räkna med att samma grupper vill påverka medier och rapporteringen.
– Att Facebook och Instagram blir en plattfrom för desinformation är en risk som vi måste ta på allvar, det kommer nya försök och det gäller att bli ligger ett steg före, säger Janne Elvelid, ansvarig för samhällskontakter på Facebook.
Han menar att man inte hade sett omfattningen av den desinformation och påverkanskampanj som spreds i sociala meder 2016.
På scenen fick Janne Elvelid från om vilken roll Meta har i det psykologiska försvaret.
– En sak vi måste göra och det är att vi måste säkerställa att vi koordinerar vår roll, så att vi snabbt kan utbyta information med till exempel myndigheten för psykologiskt försvar om det skulle ske påverkansförsök. Vi är helt transparenta med den typen av information. Vi har mycket ansvar ganska långt bortom att vi just identifierar påverkansförsök.
Deltagarna var överens om att det är viktigt med transparens från både medier och myndigheter.
– Påverkansförsök blir mindre effektiva när individer och allmänheten blir medvetna om försöken. Det är viktigt att visa hur journalistiken gjorts, då blir vi tryggare, säger Brit Stakston, kommunikationskonsult på Stakston pr och vd för medieföretaget Blankspot.
Medverkande
Janne Elvelid, ansvarig för samhällskontakter, Facebook
Hanna Stjärne, vd, SVT
Brit Stakston, Kommunikationskonsult, Stakston pr ab.
Henrik Landerholm, generaldirektör, Myndigheten för psykologiskt försvar
Ahn-za Hagström, säkerhetspolisen
Max Landergård, moderator