söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Förbud i Norge: Facebook och Instagram får inte spåra användare för riktade annonser

Publicerad: 17 juli 2023, 09:51

Foto: Getty Images

Metas möjlighet att samla in norsk användardata för riktad annonsering begränsas kraftigt från och med augusti.

Ämnen i artikeln:

MetaFacebook

Andreas Rågsjö-Thorell

andreas.thorell@resume.se


Sociala mediejättarna Facebook och Instagram kommer snart att tillfälligt förbjudas i Norge från att spåra användare online i syfte att rikta in reklam mot dem, rapporterar Politico. Den norska dataskyddsmyndigheten beordrade det Meta, moderbolaget till Facebook och Instagram, att sluta visa norska användare personaliserade annonser baserat på deras onlineaktivitet och uppskattade platser.

Förbudet börjar att gälla i augusti, enligt en order som skickades till Meta fredagen den 14 juli. Norges Datatilsynet-byrå skriver att Metas reklampraxis på Facebook och Instagram innebär för närvarande "behandling av mycket privata och känsliga personuppgifter genom mycket ogenomskinliga och påträngande övervaknings- och profileringsoperationer".

Förbudet mot så kallad ”beteendereklam” gäller under tre månader, med start den 4 augusti. Facebook och Instagram kommer framöver att kunna visa norska användare anpassade annonser men då endast baserat på information som användarna lämnar i avsnittet "om" i deras profiler.

Meta kommer att dömas till dagsböter på 1 miljon norska kronor om de inte följer ordern. Det tillfälliga förbudet kan komma att upphöra om Meta hittar ett sätt att lagligt behandla personuppgifter och ge användarna rätt att välja bort riktad reklam baserat på spårning, skriver myndigheten.

Det norska förbudet kommer efter att EU-domstolen den 4 juli slog fast att Meta olagligt samlade in användardata för att rikta annonser mot dem, utan deras uttryckliga medgivande. Metas reklamaffär och praxis är också för närvarande under granskning av den irländska dataskyddskommissionen som i januari bötfällde techjätten med totalt 390 miljoner euro. Den irlänska instansen beordrade Meta att hitta en ny rättslig grund för sin affärsmodell. Teknikföretaget har överklagat det beslutet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev