söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Hajpade energidrycken dras tillbaka i Sverige efter EU-notifiering

Publicerad: 25 juli 2023, 07:45

Logan Paul och KSI som står bakom Prime.

Foto: Hand-out

Drycken såldes i andra hand för hutlösa priser och kunder vallfärdade till butiker med Prime Energy. Nu slutar den säljas i Sverige, efter bestämmelser från EU.

Ämnen i artikeln:

InfluencerInfluencers

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Energidrycken Prime lanserades i USA i juni 2022 och har de senaste månaderna varit en av de mest hajpade dryckerna i Sverige. Medierapporteringen har bestått av uppgifter om att ungdomar betalar 20 kronor per klunk av drycken, som säljs för 89 till 119 kronor per burk. Det har rapporterats om kaotiska scener i butiker som säljer drycken, och fotbollslaget FC Barcelona har tagit in Prime som officiell ”hydration partner”.

LÄS OCKSÅ: Skapar hysteri och fomo – strategin som gör energidrycken Prime till ett fenomen

Men nu har drycken stött på problem. Den ena upplagan, som heter Prime Energy, har nyligen varit föremål för en RASFF-notifiering, skriver Uppsala Nya Tidning. Det innebär att EU flaggat livsmedlet som osäkert.

– Drycken har dragits tillbaka från marknaden och får inte säljas längre, säger Jenny Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket, till UNT.

Drycken innehåller ämnet L-teanin, som i EU bara är tillåtet i kosttillskott. Sedan en tid tillbaka har butiker alltså inte fått sälja produkten, och det är oklart när eller om Prime Energy blir tillgängligt i svenska butiker igen i framtiden.

Myndigheterna i Kanada har återkallat drycken, där på grund av det höga koffeininnehållet. Och i USA har en demokratisk senator uppmanat USA:s motsvarighet till Livsmedelsverket, FDA, att granska drycken.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev