Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Hånfull ton och faktafel – skarp kritik mot Polisens Instagramkonto

Publicerad: 2 januari 2020, 09:39

Foto: Mostphotos

Polisens Instagramkonto bad följarna att ”läsa på lite” och postade därefter direkt felaktig information. Nu riktar flera profiler kritik mot agerandet.


Ämnen i artikeln:

Polisen

Under gårdagen riktade Mårten Schultz, professor i civilrätt och profilerad debattör, kritik mot hanteringen av polismyndighetens officiella Instagramkonto, det rapporterar Expressen. Instagramkontot hade lyft fram lagändringen som ger hårdare straff för den som på olika sätt angriper blåljuspersonal. I kommentarsfältet ställde andra användare en rad frågor om den nya lagändringen, frågor som delvis besvarades med direkt felaktig information. Poliskontot skrev bland annat att det är Lagrådet som tar fram de nya lagarna varpå riksdagen beslutar om de ska drivas igenom, något som inte stämmer. I inledningen av svaret på frågan skriver polisen dessutom: ””Det vore klädsamt om du läste på lite om hur samhället fungerar [...]”

LÄS MER: Får man som polis och lärare vara influencer?

Enligt Expressen skriver poliskontot i ett annat svar: ”Din perceptionsförmåga imponerar inte nämnvärt. Om du läser Norrmalms inlägg en gång till och försöker förstå vad de skriver så kanske vi kan få se mer relevanta inlägg från dig i fortsättningen”.

I ett annat svar skriver kontot att stenkastning mot eller om man på något annat stör och hotar blåljuspersonal kan rendera i livstids fängelse, något Fredrik Nydén, rådman vid Södertörns tingsrätt och domare i brottmål, inte anser vara trovärdigt även om straffet finns på straffskalan.

Efter att Mårten Schultz uppmärksammat agerandet har flera högt uppsatta poliser och jurister stämt in i kritiken. Mats Karlsson, enhetschef vid polisen i Region Synd, skriver bland annat att tonen är beklaglig samt att information från en myndighet måste vara korrekt. 

Sedan de uppmärksammades är flera av inläggen, däribland med den felaktiva informationen om Lagrådet, borttagna.

– Det har publicerats ett inlägg med felaktig information. Det är nu åtgärdat och uppföljning görs för att det här inte ska ske igen. Det är av största vikt att allmänheten kan ha förtroende för den information som publiceras, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på polisen, till Expressen. Beltrame-Linné menar att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom felaktigheterna.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Polisen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.