onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Här spoofar Schulman Margaux Dietz skandalvideo i reklamsamarbete: ”Vill inte håna henne”

Publicerad: 1 december 2022, 14:42

Mylla.se anlitar Calle Schulman som influencer: ”Han kommer också från samma universum vilket var tacksamt”.

Matkasseföretaget Mylla.se har en offensiv marknadsföringsstrategi när bolaget ska etableras i Stockholm. I ett reklamsamarbete på Instagram gör Calle Schulman en egen variant på Margaux Dietz omtalade skandalvideo.
Följarna reagerar med både ris – och ros.

Ämnen i artikeln:

Calle SchulmanMargaux DietzToppnyheter

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I början av november skapade Margaux Dietz en stor skandal på sociala medier. Influencern publicerade en video på sociala medier där hon filmade en man som låg utslagen utanför hennes dörr. I klippet framgår det att hon väntar med att ringa efter polis till efter att hon tillsammans med sin son petat på mannen, skrattat åt händelsen och ringt upp sin personliga tränare Boris. Hennes agerande kritiserades starkt och flera av Margaux tidigare samarbetspartners valde att säga upp sina samarbeten med influencern. 

Under onsdagen gjorde Calle Schulman en spoof på den omdiskuterade videon på sin Instagram. I filmen ses mediepersonligheten upptäcka att det står några matkassar utanför sin dörr, tillsammans med sin son utforskar han innehållet och blir så förskräckt över blasten på rödbetorna att han måste ringa sin egen coach, en bild på Boris Johnson dyker upp under samtalet. Rådgivaren lugnar Calle Schulman och berättar om rödbetornas utseende och att matkassarna kommer från mylla.se som nu blir tillgänglig i Göteborg och Stockholm. Videon har samma dramaturgi och är filmad från samma vinklar som i Margaux Dietz skandalfilm. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Matmarknaden Mylla grundades för fyra år sedan i Malmö och har nyligen re-brandats till mylla.se för att tydligare visa att det handlar om en digital handelsplats för mat. Den visuella identiteten med det karaktäristiska rutnätet togs fram av Bacon Hospital och formgivaren Martin Kann

Hela positionen handlar om kärnan i affärsmodellen; att Mylla är distributör som levererar direkt från producenten, som enbart säljer svenskt. Ett brett utbud där alla är välkomna att ansluta till plattformen till skillnad från den traditionella mathandeln där nålsögat ofta är litet. En småskalig producent utan stora lager. Handlarna betalar Mylla med en komissionsavgift för att bli en del av distributionskanalen. 

Dag Thorén är sedan i våras ansvarig för marknadsföring och kommunikation vid Mylla.se. Han berättar att bolaget har en begränsat marknadsföringsbudget och väljer bort breda räckviddsmedier för lanseringen på nya marknader. I stället satsar matmarknaden på gräsrötterna. 

– Vi har en stark lokal following i Skåne med ett par tusen kunder som är våra ambassadörer. I vår digitala annonsering jobbar vi främst med att förmedla vårt manifest och visionen om”ett bättre Mat-Sverige” som förklarar vilka vi är. Vi använder samma strategi för Stockholm och Göteborg.

– Idén om ett reklamsamarbete med Calle Schulman var att hitta spänningen mellan landet och storstan. Stockholm har få producenter nära konsumenterna och det är få som är vana att se rödbetor med blast. I filmen blir det oväntade varor som Calle inte vet vad han ska göra med. Margaux Dietz video var en aktuell händelse som uppstod när hon ställdes inför en oväntad situation, där hittade vi kopplingen.  

Dag Thorén berättar att Calle Schulman kändes som rätt person att förklara konceptet och förmedla spänningen på ett offensivt sätt. Han tackade med glädje ja till Myllas förfrågan och har själv varit med och tagit fram sketchen. mylla.se samarbetar också med huvudrollsinnehavarens podcast ”Extra med Calle Schulman”

– Vi hörde av oss enkelt och opretentiöst. Calle Schulman tyckte det var en rolig idé. Han kommer också från samma universum vilket var tacksamt. 

Vilka reaktioner har ni fått?
–  Övervägande positiva måste jag säga. Folk tycker det är en rolig kontrast sett till vad man förväntar sig av ett varumärke inom vårt segment. Det är kul att folk tycker videon är rolig. Sen finns det en del som tycker att det är osmakligt och tror att vi passar på att göra samarbetet på hennes bekostnad.

– Vi gör inte det här för att håna Margaux Dietz, det här är en möjlighet för oss att lyfta frågan om att avståndet mellan producent och konsument är för stort. Och att varor som inte är färdigpackade är en ovanlig företeelse där storstansbon inte vågar släppa maten innanför dörren.

Kan du förstå att folk som inte förstår er mission kan uppfatta videon som ett hån mot Margaux Dietz?
– Jag kan förstå att den väcker reaktioner om man bara läser rubriken, men det var i slutändan ingen svår bedömning att göra videon då vi inte kan se någonting nedsättande i klippet.

Dag Thorén säger att genomslaget varit långt större än vad mylla.se brukar få på sina inlägg, också en stor tillströmning till sajten. 

– Det här var det bästa vi kunde hoppas på.

Hade ni med risken för att videon skulle få kritik i kalkylen?
– Vi var tvungna att ha den tanken med oss, men eftersom vår avsikt aldrig var att misskreditera kände vi inte att risken var så stor.

Är det den här typen av marknadsföring vi kan vänta oss från mylla.se framöver?
– Vi har en disruptiv strategi där vi som utmanare behöver ruska om och göra saker på ett nytt sätt. Vi kommer fortsätta att belysa problematik och gå ner konkret i sakfrågor. Att vara offensiv blir ett sätt att nå igenom bruset. Konsumenter i livsmedelskategorin är lite slumrande och gör sällan aktiva val. För att få folk att reflektera behöver man väcka dem ur dvalan. Det räcker inte med en välproducerad film med produkterna för att få dem att handla annat än matjättarnas utbud.

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev