Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Inluencer-entreprenören byggde Daniel Wellington i Kina: ”Corona kommer öka kraven från annonsörer”

Publicerad: 26 mars 2020, 13:32

Folke Engholm

Folke Engholm har hjälpt svenska bolag på den asiatiska marknaden sedan 2006. Nu ser han hur Kina återhämtar sig efter coronautbrottet och tror att den kinesiska marknaden för sociala medier står inför stora förändringar.


Ämnen i artikeln:

Daniel WellingtonKinaInfluencer marketingInfluencers

Folke Engholm hjälpte Filip Tysander att bygga klockfenomenet Daniel Wellingtons framgång i Asien med influencer-strategi. Han är verksam i Kina sedan 2006 och driver i dag det AI-baserade Social Marketing bolaget Viral Access från 13 -miljonstaden Shenzhen som kallas för Kinas Silicon Valley och har under åren jobbat med att etablera flera varumärken på den asiatiska marknaden, bland annat bolag i såsom Spotify, 6ixty8ight och Zound Industries.

Coronaviruset, som fick sitt genombrott i Kina under julhelgen, gjorde att marknaden stannade av i några månader. Sedan tre veckor tillbaka är Viral Access fullt bemannade och den första medarbetaren från smittområdet Hubei kom tillbaka i måndags, den 8 april är det planerat att även Wuhan-provinsen, epicentret, ska öppnas upp.

– Jag skulle säga att vi är tillbaka i fullt normalt läge. Det sprids en hashtag i Kina just ny #revengespending. Det tycker jag illustrerar den känsla som finns hos kineserna. En vilja att ta tillbaka det man har missat. Det finns en stor optimism inför återstoden av 2020, både när det gäller rörligheten i landet och konsumtion. Vi jobbar till exempel med IHG som redan har tredubblat sina hotellbokningar på senaste veckorna och fortsätter se bokningar välla in för resten av året. Detsamma hände efter MERS, folk överkompenserade och reste och konsumerade mer.

För den egna affären tror Folke Engholm att coronaviruset kan bli en katalysator för att accelerera skiftet från traditionella medier (i synnerhet utomhus) till digitala och social plattformar, nu när folk spenderar mer tid i sina hem.

– I mina ögon har de traditionella mediebolagen i Kina varit lite tjocka och belåtna innan coronaviruset och många reklamköpare har inte sett över sina investeringar tidigare. Men nu kollar många över mediemixen och det kommer att ställas högre krav på evidens från annonsörer. Vi märker redan att varje krona ligger på en guldvåg och många avtal är helt baserade på CPM och CPE and mätbarhet är ett måste.

Som entreprenör inom sociala medier och influencer marketing tror Folke Engholm också på ett skifte i sin del av marknaden. Efter etableringen av micro-influencers sker nu en tydlig förskjutning mot att vanliga konsumenter sprider innehåll som blir vitalt från höger till vänster. En tid där innehållet går före avsändare är på ingång. Genom AI söker varumärken konsumenter med en extra positiv attityd till varumärket för att hitta så kallade ”key opinion consumers” i den existerande kundbasen. Ett sätt att skapa en mer autentisk röst för varumärket.

– Kina ligger i framkant när det kommer till social kommunikation och övergången mellan offline och online. Allt ifrån hur shoppingupplevelsen förhöjs i innehållet som delas av konsumenterna till ekosystem och plattformar. I Sverige är fortfarande sociala medier mycket av en add-on i periferin medan kanal är helt central i Kina, inte sällan det hela affärsidén ebbar ut i.

– Nu på andra sidan corona är det uppenbart att många bolag inser att de måste ställe om sin kommunikation och många som vänder sig till Kina gör det för att få inspiration kring hur de kan hitta nya sätt att engagera konsumenten. Inte minst just nu när offlinevärlden står i brand. Efter lockdown är det inte otänkbart att en större del AB mediepengarna flyttar hit och att relevansen för Kina, som redan var större än någonsin, blir ännu tydligare.

Vad är det mest spännande som händer på marknaden just nu?
– Integreringen mellan sociala medier och e-commerce där de sociala plattformarna kommersialiseras. En annan trend är trafik och interaktion inom slutna grupper.

Vilken är den vanligaste frågan från svenska annonsörer som vill växa i Kina just nu?
– Hur stor budget behöver man? Och oftast så finns en förutfattad mening hos bolagen att resursallokeringen för att penetrera världens största e-handelmarknad, en marknad som är större än halva jordklotet kan vara snarlik den som de haft för sina andra hemmamarknader.

Hur påverkades er affär under de här månaderna där corona stängde ner delar av Kina?
– Vi har en bred portfolio utav bolag där en stor del är fokuserade på e-handel och den delen har inte påverkats nämnvärt i Kina, i vissa fall har dessa spelare tom gynnats. Sedan har vi en del exponering gentemot europeiska fotbollsklubbar, där stannade det av rätt abrupt när både tränare och spelare blev satta i karantän med helt avstängda matcher och nu ligor, så det är inte roligt. Så kan väl kort säga att det tillväxt vi hade hoppats på under Q1 har uteblivit. Det vi ser mer att det kommer att ske en förskjutning utav investeringarna till Q2, och alla ekonomiska indikatorer härifrån pekar åt samma håll.  

Vad präglade diskussionen om corona i kinesiska branschen?
– Enligt mig går den att dela upp i två faser. Fas ett då talade man uteslutet om corona som ett kinesiskt problem och pressen var enorm på Kina att snabbt få kontroll på spridningen. Ingen pratade om de ekonomiska effekterna utav viruset. Fas två då man började märka att kurvan började plana ut så var staten snabba med att sätta igång lättnader för bolag för att snabbare komma ikapp.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.