Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Kärleksbombning till resebranschen i coronatider: “Förvånad och överraskad”

Publicerad: 3 juni 2020, 14:02

Reseromantiken spirar i sociala medier.

Resebranschen må vara i kris, men kärleken gror bland nostalgiska följare i bolagens sociala medier. En analys som Meltwater tagit fram å Resumé Insikts räkning visar att tonaliteten i sociala medier är mer positiv än negativ – trots resestopp och avbokningskaos.


Ämnen i artikeln:

ApolloViking LineMeltwaterResorVarumärkenSASTallink Silja LineNordic Choice HotelsTUI

Coronakrisen har gjort att resandet i princip upphört helt. Som exempel tappade Arlanda 98 procent av resenärerna under april månad. Bolagen inom reseindustrin har som följd tvingats pausa sin verksamhet, permittera eller varsla personal och pausa eller totalt stoppa sina investeringar i reklam. 

Men även om den regelrätta marknadsföringen har upphört är många av resebranschens företag väldigt aktiva i sina sociala kanaler. De har fortsatt kommunicera trots krisen. Mycket pekar på att de gör rätt då aktörerna inom industrin just nu tycks ha ett guldläge. I dagsläget romantiserar nämligen kunderna kraftigt kring resande och är inte sena med att kärleksbomba sina favoritvarumärken inom kategorin i sociala medier. Vi har tittat på hur det kan se ut. 

LÄS MER:

Läs mer i Resumé Insikt om hur varumärken inom resebranschen påverkas av coronaviruset:

 

Marknadsföringen upphörde – då rusar resebranschen i popularitet

Resebranschen 2.0 – så ska marknadsföring vända katastrofen  

Det klart dominerande temat är drömmen om att få resa igen. Här finns otaliga exempel på när varumärkena spär på vurmandet för resor, bland annat genom att låta medarbetare dela med sig av sina bästa reseminnen och uppmana kunderna att göra detsamma. Kunderna uppmuntras också att dela med sig av vart och hur de vill resa när coronapandemin är över. Vissa aktörer har startat hashtags och andra initiativ på temat, exempelvis #fortsättlängta från TUI, eller ”Dröm online, res senare” som First Hotels märker alla sina inlägg med. När det inte går att resa fysiskt har andra byggt upp virtuella guider över hur en resa kan se ut, däribland Tallink Silja och Ticket.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-inställningar.

Innehåll: https://facebook.com//SiljaLineSverige/posts/10158278002724321

Ytterligare ett knep flera tar till är att be följarna ladda upp bilder på sina favoritresmål. Som Stena Line.

Följarna är inte sena att följa uppmaningarna, engagemanget är påtagligt och det delas frisk privata minnen och bilder i kommentarsfälten. När möjligheten att resa inte längre finns på grund av coronapandemin framstår det uppenbarligen som mer attraktivt än någonsin. 

Men det är inte bara resandet i sig det finns ett svärmeri för, som man kanske hade kunnat tro. I de sociala kanalerna syns ett tydlig tillgivenhet till de specifika varumärkena inom kategorin. 

”Saknar att resa med er, resa hem <3”, skriver en person som förmodas vara hemmahörande i Finland till Tallink SIlja Line.

”Bor i Flysta, det är tyst här nu. Saknar er. Efter regn kommer sol”, skriver en person till flygbolaget BRA.

”Kan det bli mer vackert? Älskar Arlanda <3”, kommenterar en person på Arlandas Facebooksida. 

Det här är tre av otaliga exempel på kärleksfulla budskap som riktas tydligt till ett specifikt varumärke i resesektorn. Gå in på valfri profil så garanterar vi att du kommer se många fler.

Sympatierna syns även i en analys som Meltwater tagit fram å Resumé Insikts räkning av Tallink Silja, Nordic Choice Hotels, SAS, Tui och Ticket. Den visar att tonaliteten i bolagens sociala medier är mer positiv än negativ, trots de negativa effekter som coronapandemin gett upphov till i form av resestopp och avbokningskaos. 

På sina håll tycks resebolagen få agera terapeuter i krisen. Ett exempel är Apollos Facebooksida där en användare skriver att hen verkligen saknar sitt andra hem Grekland, då hen ställt in sig på att åka dit i sommar. Apollo kontrar då med:

”Vi är många som saknar och längtar vill jag lova – just nu lever större delen av oss Greklandsälskare mest på hoppet känner jag, men just hoppet är ju som tur väldigt seglivat, precis som Grekland och dess befolkning. Ha en fin första maj och dröm dig bort! Mvh Anna.”

Några stycken, däribland Apollo, Finnair, Resia och SJ, pratar redan med sina följare om nästa sommar. 

Varumärkena om reseromantiken 

”Åh😔 Kryssningssugen så de skriker om det nu!” skriver en person på Viking Lines Facebooksida. 

Niklas Zhovnartsuk, marknadschef på Viking Line, säger att bolaget tydligt märker av reseromantiken i sina sociala medier. Kyssningsverksamheten har legat nere ett bra tag, så det man gör under tiden är att försöka hålla längtan vid liv och fortsätta vara ett alternativ tills dess att vardagen återgår till ett mer normalt tillstånd. Resurserna koncentreras till de egna kanalerna, som Viking Line Club, nyhetsbrev och den egna sajten. 

– I Sverige älskar vi att resa och just att resa är något man prioriterar framför mycket annat.  När man nu inte kan resa för att man inte får, gör det kanske att behovet av att resa känns ännu mer och att längtan efter att resa blir ännu starkare? Både efter långresor och att ge sig ut på hav och i skärgård, säger Niklas Zhovnartsuk.

Att resebranschen är så hårt drabbad och var bland de första branscher som drabbades med både korttidspermitteringar och varsel gör att han tror att många känner sympati med de företag man brukar handla av.

– Jag både lite förvånad och framförallt överraskad hur starkt det visar sig nu.

På sociala medier väljer Viking Line bland annat att dela med sig av bitar ur rederiets 60 år långa historia. Där kan följarna bland annat få ta del av hur ett smörgårdsbord under kryssningen såg ut under 60-talet och hur dansgolven fylldes under 70-talen. Ett tydligt sätt att bygga en känsla av trygghet och stabilitet under krisen, och ett typ av innehåll som definitivt väcker ett engagemang hos kunderna. 

Niklas Zhovnartsuk beskriver hur idén föddes:

– Normalt säljer vi ju resor och lägger tiden på att driva trafik och konverteringar. Vid det här laget skulle vi vara mitt uppe i sommarkampanjen som är årets största kampanj. Men så drogs det i nödbromsen och från en dag till en annan sattes allt på hold. Vi skulle inte sälja några resor nu. När allt var stoppat och inställt så blev ju frågan ”Vad gör vi nu då?”. Vi förstod att coronasituationen skulle hålla på ett tag men inte hur länge, och att vi ändå behövde göra någon form av kommunikation, utan att sälja, driva trafik eller konverter.

I den här vevan fick Viking Line också mängder av frågor via sociala medier om ”när tror ni att vi kan åka på kryssning igen” och såg vilket stort engagemang och saknad det fanns hos de som gillar varumärket. 

– Där uppkom idén om att passa på att berätta lite om oss själva och om vår identitet från starten på Åland 1959. Vi har ju själva varit med och byggt den kategorin vi verkar i och varit pionjärer på många sätt. När vi letat igenom våra bildgömmor och våra historieböcker insåg vi att vi gjort väldigt mycket bra genom åren som vi dessutom är väldigt stolta över. Det blev inläggsserien ”Historisk återblick tills vi ses igen”. Vi har fått enormt mycket positiv respons där människor spontant skrivit in till oss om sina reseminnen, visat allt ifrån gamla taxfreekataloger, klistermärken och egna fotografier. 

Vad har ni lärt er under coronapandemin när det kommer till kommunikation i sociala medier?
– Det har väl bevisat vikten av att sociala medier ligger väldigt många nära till hands och att tvåvägskommunikationen ökar. Som konsument är det enkelt att inte bara kommentera inlägg, utan även att pm:a in både frågor och funderingar. Det vill säga, kundservicefunktionen ökar. Och för oss som företag är det inte bara en kanal för segmenterad annonsering utan precis som vår webbplats är det ett ställe där många söker information.

Clara Larsson är pr och social media manager på Apollo. Hon berättar att den personliga tonen är något av det viktigaste bolaget har.

– Det genomsyrar hela verksamheten och är en del av vår DNA. För oss är den personliga relationen till kunderna a och o för att vi ska kunna erbjuda den perfekta reseupplevelsen för just dem. Även när det kommer till lokala samarbetspartners på resmålen och hotellägare lägger vi ner mycket arbete - just för att skapa och upprätthålla personliga och bra relationer, säger hon.

Researrangören har en strategi i sociala medier som bygger på tre ben: inspiration, information och kundtjänst. Kanalerna har länge varit en viktig del i marknadsmixen och här läggs både resurser i form av personal samt budget.

– Vi märker helt klart av att det är många som längtar efter att få resa igen och hoppas på att kunna komma i väg så snart det är möjligt. Många delar med sig av gamla härliga reseminnen och drömmer sig bort.. Här har vi massor att bidra med och tips att bjuda på! Vi längtar ju också… precis som våra kunder. 

Förutom ett träningsinitiativ har Apollo lanserat semester i Norden som en konsekvens av corona.

Ni är en av de resebolag som är mest aktiva i sociala medier. Varför är det viktigt under dessa tider?
– Vi vill finnas där våra kunder är. Därav lanseringen av Sverigesemester och därav närvaron i sociala medier. Dessutom vill vi att våra kunder ska känna sig trygga att resa med oss igen när det är dags.

 

 

 

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.