söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Meta får miljardbot efter att ha brutit mot GDPR

Publicerad: 5 januari 2023, 10:30

Instagram och Facebooks moderbolag Meta får betala dryga böter för att ha misslyckats följa EU:s dataskydds- och integritetslagstiftning.

Ämnen i artikeln:

MetaNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Meta, som redan sett att de får en mindre del av annonspengen och har tvingats pausa nyrekryteringar och varsla 13 procent av personalstyrkan, får ta ytterligare en smäll efter att tillsynsmyndigheten  DPC meddelar att bolaget ska betala 400 miljoner euro, omkring 4,3 miljarder kronor, i böter. 

DPC på Irland har gett bolaget tre månader för att anpassa sin modell för datainriktning till rådande lagstiftning. Framåt kommer EU att skruva åt regleringarna än mer, vilket antagligen också kommer ha en påverkan på Meta.

Beslutet om böter kommer från den integritetskampanj som österrikiska aktivisten Max Schrems drivit. Han lämnade 2018 in klagomål om att Meta saknade rättslig grund för sin hantering av personuppgifter under GDPR. Meta menade att det var något som man gick med på för att få personaliserad reklam, men nu måste techjätten alltså hitta nya sätt att rikta annonser.

En fråga som återstår är huruvida Meta och liknande plattformar behöver ge användare alternativet att avvisa reklam utan att förlora tillgången till plattformens tjänster. Max Schrems menar exempelvis att plattformar tvingar användare att godkänna spårning och annonser för att över huvudtaget få tillgång till tjänsten, rapporterar Politico.

Meta håller inte med i bedömningen och kommer överklaga beslutet.  

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev