Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Meta tillbakavisar att namnbytet skulle ha genomförts för att avleda uppmärksamhet

Publicerad: 9 november 2021, 09:03

Facebook bytte namn till Meta för två veckor sedan.

Kritiker menar att Meta, tidigare Facebook, lanserade namnbytet lite väl lägligt i samband med att bolaget är under lupp för läckta dokument. Nu tillbakavisar Meta att det skulle röra sig om en undanmanöver.


Ämnen i artikeln:

FacebookMetaMetaverseMark Zuckerberg

Visselblåsaren Frances Haugen har genom läckta dokument i The Wall Street Journal kunnat visa att Meta bland annat känner till att dess plattformar bidrar till hot och hat, utan att de gör något åt det. Enligt en annan del av dokumenten känner Meta till att Instagram bidrar till psykisk ohälsa bland unga. 

Bara någon månad efter läckan kom beskedet om namnbytet, som enligt grundaren Mark Zuckerberg är ett led i bolagets satsning på det så kallade ”metaverse”.

LÄS MER: Experterna om nya Meta: ”Som att någon skulle ha döpt sig till community på 00-talet”
LÄS MER: Facebooks namnbyte skiftar fokus från det som vi egentligen borde prata om

I dagarna vittnar Frances Haugen i Europaparlamentet.

– Det här namnbytet något vi har arbetat på väldigt länge, så nej, det här är inte ett svar på informationen som framkommit nyligen, säger bolagets policychef Monika Bickert till Bloomberg.

Förutom kritik mot att namnbytet skulle vara en manöver för att avleda uppmärksamhet har både Haugen och politiker uttryckt att Meta borde se över säkerheten på deras existerande plattformar innan de skapar nya.

– Vi kommer att fokusera på båda de sakerna, säger Monika Bickert till Bloomberg.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.