Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

MSB anmäls till JO efter raljerande tweets

Publicerad: 19 mars 2021, 12:27

En serie tweets från Krisinformation, som både hyllas och kritiseras för sin hånfulla ton, har nu JO-anmälts av tre privatpersoner.


Ämnen i artikeln:

MSBTwitter

Krisinformation, som drivs av MSB, har i veckan uppmärksammats i sociala så väl som traditionella medier för sina svar på plattformen Twitter. 

Det hela började med ett inlägg om att Folkhälsomyndigheten pausat användningen av Astra Zenecas coronavaccin, något som bland annat fick en användare att retweeta inlägget med en egen kommentar om att beslutet verkar vara grundat på desinformation. 

Det väckte dock en bitsk reaktion från Krisinformation, som svarade följande: 

”Hej XX! Det är svårt att ge ett heltäckande svar på din något oklara fråga med bara 280 tecken. Eftersom du kallar dig Arg Man På Internet, kanske det räcker för dig? Att vara arg alltså? Och då har du ju fått vara det nu. Hoppas det känns bättre imorgon! Mvh Marie”

Myndigheten svarade även på andra tweets med en liknande ton. 

Nu har inläggets avsändare JO-anmält MSB, liksom krisinformations tekniska webbredaktör Kristian Palm

”Kontot krisinformation.se ska förse svenska twitteranvändare med ”Bekräftad risk- och krisinformation från myndigheter.” I detta fall har kontot istället använts för att, inför sina över 120 000 följare, håna mig och orsaka publicitetsskada för mig. Det var flera personer som drabbades av ”Marie” den här kvällen men är inte insatt i dessa ärenden i övrigt. Deras förolämpande och raljerande svar har i skrivande stund drivit 4 234 interaktioner. Jag har blivit framlyft som troll i Expressen, Göteborgsposten, SVT och P3, bland annat”, skriver personen i anmälan.

Ytterligare två anmälningar har inkommit, där kommunikationen bland annat beskrivs som ”uppenbart olämplig för en myndighet”.

Efter att Krisinformations speciella inlägg har uppmärksammats har myndigheten nu bett om ursäkt och tagit bort flera av svaren. 

”Normalt döljer vi inte våra egna inlägg. Men vi har valt att göra det i det här fallet då vi ser att det fortsatt drabbar en privatperson”, skriver de. 

 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

MSBTwitter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.