Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Patientuppgifter publicerades på Tiktok – ärendet skickas på remiss

Publicerad: 9 mars 2021, 12:39

Personen på bilden har ingenting med anmälan till JO att göra.

Foto: Unsplash

Nu tar JO vidare anmälan där en person på en vårdcentral i Huddinge uppges ha publicerat en patients personnummer, fullständiga namn samt anledning till vård på Tiktok.


Ämnen i artikeln:

TikTok

Enligt en anmälan till justitieombudsmannen ska en anställd på en vårdcentral i Huddinge ha publicerat ett klipp på Tiktok där en patients personnummer, namn och vårdorsak avslöjats. Det kunde Resumé rapportera i början av februari, med hänvisning till Nyhetsbyrån Siren. 

Nyheten fick bland annat Kristdemokraternas Maria Fälth, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, att reagera. 

– Jag blir bestört av uppgifterna som kommit fram om att vårdpersonal lagt ut patientuppgifter på Tiktok. Nu får det utredas så klart, men det är helt oacceptabelt att patientuppgifter läggs ut i sociala medier eller sprids överhuvudtaget. Vårdpersonalen har tystnadsplikt. Detta äventyrar patientsäkerheten. Oavsett hur detta gick till, får sådant aldrig inträffa, sade hon vid tillfället. 

Nu står det klart att JO har skickat vidare ärendet på en remiss till Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm för att få ett yttrande kring händelsen. Det rapporterar DN

I artikeln bekräftar även Huddinge vårdcentrals verksamhetschef Jeanette Skantz-Holmberg att en video har lagts upp på Tiktok. Den ska nu vara nedtagen. 

– Det har ju brustit i omdömet där. Det är väldigt allvarligt det som har inträffat. Det är ju mot sekretessen. Så får man inte göra, så är det bara, säger hon till tidningen.

Yttrandet ska senast vara inne den 4:e maj. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

TikTok

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.