söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Pontus Rasmusson uppmanar följare att bli medlemmar på videosajt med koppling till högerextremism

Publicerad: 4 januari 2023, 10:45

Foto: Skärmbild från Pontus Rasmussons konto på Rumble.

Han stängdes av från Youtube efter hård kritik. Nu uppmuntrar Pontus Rasmusson sina följare att bli medlemmar på en videoplattform känd för högerextremism och konspirationsteorier.

Ämnen i artikeln:

InfluencersNyheter

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Sedan en granskning i Svenska Dagbladet, där Pontus Rasmusson som är influencer pekas ut för sexuellt innehåll riktad mot barn och falsk marknadsföring, har han stängts av från Youtube. Under en period uppmanade han fans att i stället prenumerera på hans Patreon, något som lett till ytterligare anklagelser om marknadsföring mot barn och inledning av ett tillsynsärende från KO. 

Nu uppmanar han i stället sina följare att registrera sig som medlemmar på videohemsidan Rumble, för att kunna se nya och gamla klipp från hans kanal. Kreatörer på plattformen får kommission för varje medlem de värvar. Rumble är känd inom högerkretsar och har kallats för högerextrem och beskrivits som ”alt-tech” av bland annat Washington Post och The Guardian. Det var journalisten och krönikören på Dagens ETC, Max V Karlsson, först med att uppmärksamma på Twitter.

På plattformen finns bland annat högerdebattörer, Trump-supporters, Qanon-anhängare, och anti-vaxxers. Rumble censurerar inte desinformation, som till exempel Youtube, vilket gjorde att man fick fler användare till exempel till följd av coronapandemin. Plattformen rensar dock bort hat, rasism och antisemitism, med mer, säger grundaren Chris Pavlovski till Washington Post.

Pontus Rasmusson är främst känd i en yngre åldergrupp och hans följare är framför allt barn.

Via en länk i Pontus Rasmussons Instagram-story kan man registrera sig som medlem på Rumble - då får han kommission av sajten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev