måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Rapport: Youtube visar annonser intill videor på djurplågeri

Publicerad: 24 mars 2021, 14:08

Youtube står inför en möjlig ”brand safety”-skandal, efter att en organisation visat hur annonser från bland annat Facebook och Disney syns i samband med videor på djurplågeri.

Ämnen i artikeln:

Brand SafetyYoutube

Julia V. Caesar

julia.v.caesar@resume.se


Kränkande och kontroversiella videor har länge varit ett huvudbry för Youtube, vars plattform dagligen växer med nya videor. Genomsnittligt laddas det för varje minut upp 500 timmars nytt innehåll – en mängd så stor att det är svårt för techjätten att kontrollera allt som dyker upp på sajten. 

2017 kunde flera medier rapportera att reklam dykt upp i anslutning till videor som visade videor kopplade till terrorism, något som fick många annonsörer att ta ett steg tillbaka. Det har även lett till att Youtube numera ger företag mer kontroll över annonseringen på plattformen, för att på så vis få tillbaka förtroendet. 

Nu rapporterar dock Business Insider att Youtube har visat annonser för bland annat Facebook och Disney intill videor på djur i utsatta situationer, som en hund med en orm  slingrandes runt kroppen. Innehållet beskrivs av Business Insider som djurplågeri. 

Trots Youtubes initiativ för att öka annonsörernas trygghet på plattformen menar Michael Schwalb på videoplattformen JW Player att det är mer eller mindre omöjligt för företaget att helt eliminera det dåliga innehållet helt. 

– De kan erbjuda alla dessa funktioner, tekniker och lösningar för att skapa ”brand safety”, men utmaningen för dem kommer alltid ytterst att vara omfattningen på plattformen. Det är helt enkelt inte möjligt att övervaka allt, hela tiden, alla timmar om dygnet – risken finns fortfarande att du kommer att råka ut för kontroversiellt innehåll, säger han till tidningen. 

Rapporten är framtagen av organisationen Lady Freethinker. 

Läs mer: Sex tips för brand safety på Youtube – och priset annonsörerna får betala 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev