Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Regionens inlägg om ”samamning” väcker uppmärksamhet

Publicerad: 26 oktober 2022, 08:34

Foto: Skärmdump från Region Värmlands Instagramkonto. Illustrationen kommer från RFSL.

Ett Instagraminlägg från Region Värmland väcker stor uppmärksamhet och kritiseras för att vara för politiskt korrekt. Inlägget handlar om så kallad ”samamning”.

Ämnen i artikeln:

NyheterSociala medierKritikInstagram

Amanda Törner

amanda.torner@resume.se


Region Värmlands Instagraminlägg ger information om hur ingångsatt amning, eller inducerad amning, fungerar. Texten illustreras med en tecknad bild från RFSL av en sjukhussituation, där en person ligger på en sjukhusbädd med ett nyfött barn på bröstet. Den andra personen sitter upp med en mjölkpump. Vid sidan av sängen står en sjuksköterska som frågar ”Vem är det som ska amma?”, varpå båda i paret räcker upp handen.

I inlägget skriver Region Värmland att det finns starka normer kring amning, och att de därför vill påminna bland annat om att du kan välja att amma oavsett om du är cis-eller transperson, oavsett om du fött barnet eller inte. 

”Förutsättningarna för att få i gång en mjölkproduktion varierar dock, bland annat beroende på vilka hormonnivåer du har i kroppen”, står det i inlägget. 

Expressen skriver att publiceringen har fått stor spridning och lett till debatt på sociala medier. Inlägget har även uppmärksammats av SD:s partikanal Riks, högerpopulistiska Samnytt och nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) Nordfront. 

Av de som är kritiska i kommentarsfältet på sociala medier anser många att bilden är för ”woke”, det vill säga politiskt korrekt. Men det finns dem som tar bilden i försvar, och lyfter fram att det är bra att regionen sprider information.

LÄS MER: Mathem drog tillbaka annons med kvinna i slöja: ”Vi förstår att den uppfattas som tondöv”

Inlägget lades upp under en temavecka då vården hade ansvar för Region Värmlands Instagramkonto och temat var just amning. 

Hedvig Bergenheim, kommunikationsdirektör på Region Värmland, anser att kritikerna tagit bilden ur sin kontext.

– Inlägget syftade till att öka kunskapen om samamning. Det är en liten målgrupp som är i fokus för det, men å andra sidan har vården ett uppdrag att jobba jämlikt. Man ska nå ut till väldigt många olika människor, säger hon till Expressen.

– Vi har pratat en hel del internt och pratat med verksamheten, utifrån att man kanske inte är helt van vid den här typen av uppmärksamhet. Men vi har inte kompletterat inlägget. Det är ändå så att om man läser inlägget i sin helhet är det ganska tydligt vad det handlar om, säger hon vidare. 

Hedvig Bergenheim säger också till tidningen att det är ”upp till var och en” att bestämma hur man tolkar en illustration.

Skärmdump från Region Värmlands Instagramkonto. Illustrationen kommer från RFSL.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev