tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Trots larmen – marknadsförare oroas inte över Tiktok

Publicerad: 6 mars 2023, 13:45

Foto: Michael Dwyer

Över hela världen förbjuds statligt anställda från att ha Tiktok installerade på sina telefoner. Oron kring dataskydd verkar dock inte påverka marknadsförare nämnvärt.

Ämnen i artikeln:

NyheterTikTokSociala medier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


På senare tid har bland annat USA, Sverige och Kanada förbjudit statliga anställda från att ha Tiktok-appen installerad på sina telefoner. Samma beslut har tagits av EU och de svenska public service-bolagen. Anledningen är en oro för att Tiktoks ägare, kinesiska Bytedance, ska dela känslig data med den kinesiska statsapparaten och det kommunistiska partiet. Enligt kinesisk lagstiftning är ett företag tvunget att dela med sig av data om staten skulle be om det, men det finns ännu inga konkreta bevis för att så skulle ha skett. Tiktok själva nekar till allt samröre med den kinesiska staten.

Oron och spekulationerna verkar dock inte ha påverkat marknadsförare och byråer som jobbar med plattformen. Enligt en undersökning från amerikanska branschtidningen Digiday behöver varningssignalerna kring Tiktok ljuda betydligt högre, och att det dessutom presenteras konkreta bevis för påståendena. I dagsläget åtnjuter även kanalen en unik position genom sin popularitet bland yngre, samtidigt som samma målgrupper lämnar inte minst Instagram. 

Med det sagt tycks somliga byråer ha anammat strategier för att inte dela mer data än de behöver, exempelvis genom att inte implementera Tiktoks pixel eller organisk snarare än köpt spridning. 

– Marknadsförare är inte särskilt oroliga eftersom det här inte är första gången de handskas med en plattform som sägs ha problem med användarintegriteten. De vet att det är en fråga som förr eller senare kommer att dö ut, säger Rob Jewell, tillväxtchef på byrån Power Digital, som syftar på Facebook och Cambridge Analytica-skandalen från 2018. 

Tiktok har å sin sida lanserat en rad initiativ för att blidka amerikanska politiker i frågan. De har bland annat sett till så att all amerikansk data lagras av Microsoft-ägda Oracles molntjänst och har öppnat upp fysiska kontor dit olika aktörer kan vända sig med frågor om användarintegriteten. 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev