Sociala medier
Turbulensen kring Twitter – detta har hänt
Publicerad: 15 november 2022, 13:45
Elon Musks uppköp av Twitter gick igenom natten till fredagen den 28:e oktober. Foto: Stockfoo / Montage
Avskedade toppchefer, storvarsel, ökad spridning av hot och hat och annonsörer som drar tillbaka reklampengarna. Det har varit minst sagt stormigt kring Twitter sedan miljardären och Tesla-grundaren Elon Musk i slutet av oktober köpte plattformen till ett värde av 430 miljarder kronor. Resumé går igenom turbulensen steg för steg.
27 oktober
Tesla-grundaren och miljardären Elon Musk, som en gång twittrade ”Jag hatar reklam”, twittrade under torsdagen den 27:e att han vill att Twitter ska vara ”den mest respekterade reklamplattformen”, i ett försök att vinna annonsköparnas förtroende innan stängningen av jätteaffären.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.
28 oktober
Elon Musk avslutar köpet av Twitter natten till fredagen den 28:e svensk tid efter en lång process. Köpet uppgår till ett värde av 430 miljarder kronor. Samtidigt sparkar Elon Musk en rad personer i bolagets toppskikt, däribland vd:n Parag Agrawal och finanschefen Ned Segal. Uppgifter säger att han planerar att själv ta över som vd på plattformen och redan nu är han tillförordnad på posten. Musk har lovat att prioritera ”yttrandefrihet” framför ”politisk korrekthet” och vill välkomna tillbaka flera personer som Twitter tidigare stängt av, bland annat USA:s före detta president Donald Trump.
Samtidigt pausar General Motors sin annonsering på Twitter.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Twitter är blockerad under “Visa våra partners”.
31 oktober
Twitters säkerhetschef Yoel Roth går ut med att plattformen blivit utsatt för en ”koordinerad trollkampanj” efter Elon Musks köp. Kampanjen syfte ska ha varit att sprida felaktig information om att Twitter skulle ha försvagat sina riktlinjer för innehåll. ”Twitters bestämmelser har inte förändrats. Hatiskt innehåller hör inte hemma här” skriver Roth, som berättar att man har identifierat 300 konton som publicerat över 50 000 inlägg med samma budskap. Roth skriver att de flesta av kontona har varit ”oäkta” och nu har bannlysts från plattformen.
1 november
Flera rapporter visar på att hatet på plattformen snabbt har ökat sedan Elon Musks övertagande. Till exempel visar en rapport från The Network Contagion Research Institute som DN rapporterar om att antalet inlägg med rasistiska skällsord har ökat med mer än 500 procent på Twitter under den första veckan. Även hbtq-personer och judar har utsatts för mer trakasserier, enligt rapporten. Samtidigt står det klart att Twitter gjort sig av med ännu en toppchef, Sarah Personette, som varit Twitters främsta länk till plattformens annonsörer, nu lämnar bolaget.
3 november
Elon Musk går ut med att han vill börja ta betalt för en blå bock på Twitter, som betyder att kontot är verifierat. Den blå bocken används normalt för välkända personer med många följare, och har hittills varit kostnadsfri. Elon Musk säger att han planerar införa en premiumtjänst för 8 dollar i månader, vilket väcker stark kritik. I länderna USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland kostar den blå bocken i dag 4,99 dollar i månaden. Snart väntar funktionen komma till Europa.
4 november
Flera varumärken väljer att pausa sin annonsering på Twitter. Bland bolagen som pausar finns globala jättar som Mondeléz, Audi, Pfizer, General Motors och General Mills. Flera av annonsörerna uppger att uppmärksamheten och kritiken kring Elon Musk ”inte är värt besväret”. I samma veva råder mediebyrån IPG Mediabrands sina kunder att pausa all annonsering i minst en veckan på grund av brand safety-risker.
Elon Musk träffar dessutom ett gäng annonsörer i ett privat möte. En hög chef på ett bolag säger till Adweek att Musk verkade ”all over the place” och att medieköparna hade flera frågor som Twitter-chefen inte kunde svara på. En annan medieköpare uttrycker sig mer diplomatiskt och säger att Musk ”var en aktiv deltagare på mötet och lyssnade på de betänkligheter som byråledarna har när det kommer till brand safety”.
Elon Musk twittrar om hur aktivistgrupper som är kritiska mot honom fått flera stora annonsörer att hoppa av plattformen, något som han menar fått Twitters annonsintäkter att minska drastiskt. Samtidigt står det klart att Elon Musk nu utsett sig själv till ny vd på Twitter.
Elon Musk ska ha sagt till anställda att det ”inte är otänkbart att Twitter går i konkurs framöver.” Foto: Eric Risberg/Britta Pedersen via AP/TT
7 november
Enligt interna dokument som The Verge har tagit del av har Twitters användartillväxt ökat kraftigt sedan Elon Musks uppköp. Plattformen ska enligt dokumentet ha fått över 15 miljoner nya dagliga aktiva användare sedan slutet av förra kvartalet. Dokumenten används av Twitters säljavdelning i kontakter med annonsörer.
10 november
Elon Musks förvärv av Twitter skedde med hjälp av ett saudiarabiskt konglomerat. Den saudiske prinsen Alwaleed bin Talal, bland de rikaste investerarna i Mellanöstern, och hans värdepappersbolag är den näst största investeraren på Twitter efter Musks övertagande av den sociala medieplattformen. Nu anser USA:s president Joe Biden att Twitter-chefens relationer med andra länder är ”värda att ses över”, vilket meddelandes vid en presskonferens. Tidigare samma vecka efterlyste två amerikanska senatorer – demokraten Ron Wyden, som är ordförande i finanskommittén, och Chris Murphy från Connecticut – en ”grundig granskning” av Twitter-avtalet av samma anledning.
I samma veva kommer det ut att Elon Musk sagt till anställda att det ”inte är otänkbart att Twitter går i konkurs framöver.” Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till nyhetsbrevet Platformer. Enligt uppgifter till Platformer ska dessutom säkerhetschefen Yoel Roth ha fått lämna företaget.
Samtidigt rapporterar The Verge att Twitters chief privacy officer Damien Kieran, chief information security officer Lea Kissner, och chief compliance officer Marianne Fogarty alla har lämnat.
11 november
Svenska annonsörer lägger förhållandevis lite pengar på Twitter, därför är de varumärken Resumé kontaktat inte särskild drabbade av turbulensen. Men förtroendet verkar på vissa håll skadat. Simon Post, mediechef på Tre, säger till Resumé: ”Vi har svårt att se Twitter som en säker plattform tills vidare och det blir upp till dem att bevisa säkerheten om de vill återvinna annonsörers tilltro”.
14 november
Twitter säger upp ett stort antal konsulter, 4 400 av 5 00 konsulter påverkas av förändringen. Neddragningen skedde i helgen och konsulterna stängdes exempelvis ute från Slack och andra system, skriver CNBC.
Om du vill veta vad som hände innan Elon Musks Twitterköp, får du reda på det här.