söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Twitter och Tiktok fylls med konspirationsteorier efter gripandet av Andrew Tate

Publicerad: 2 januari 2023, 09:11

Sociala mediejättarna under press efter att ha tillåtit konspirationsteorier i samband med den pågående rumänska utredningen om människohandel mot ”kungen av toxisk maskulinitet.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under nyårshelgen har Twitter och Tiktok kritiserats hårt för att ha tillåtit spridning av desinformation från Andrew Tates fans efter att influencern greps den 29 december 2022, misstänkt för bland annat människohandel.

Under timmarna efter hans frihetsberövande översvämmades TikTok och Twitter av inlägg som felaktigt hävdade att han hade blivit frigiven och konspirationsteorier som antydde att han var utsatt för en komplott, visar en analys som Observer tagit fram.

Andrew Tate, som i flera medier har beskrivits som ”kungen av toxisk maskulinitet”, är en brittisk-amerikansk internetpersonlighet som främst gjort sig känd för sina misogyna åsikter mot kvinnor. Han greps tillsammans med sin bror Tristan i Rumänien som en del av en utredning om människohandel, våldtäkt och organiserad brottslighet.

Under fredagen bekräftades det att Andrew Tate ska tillbringa de kommande 30 dagarna i förvar medan utredningen pågår. På TikTok och Twitter hävdade Tates fans utan bevis att han hade felaktigt frihetsberövad med hjälp av hashtags som #freetopG och #tateinnocent. ”Folk ljuger för att de hatar Tate”, skrev en på Twitter. ”Jag är 100% säker på att Tate är oskyldig. FREE TATE”, sa en annan.

Andra följare anklagade ”the Matrix” för att ha gillrat en fälla mot honom. Detta underblåstes av Tate själv i en tweet som postades efter nyheten om hans arrestering: ”The Matrix skickade sina agenter”, skrev han på fredagen. Premissen för sci-fi-filmen från 1999 där människor lever i en simulering, har de senaste åren tagit flats i en rad konspirationsteorier.

På TikTok i fredags var den mest gillade videon om Tate en som först verkade vara en faktarapport men som avslutades med att fråga tittarna: ”Vad tror ni är den verkliga anledningen till att Tate arresterades? Var det Matrix, eller begick Tate faktiskt ett allvarligt brott?”

På Twitter, där Tate har mer än fyra miljoner följare, hänvisade många av inläggen till #Pizzagate – en avfärdad teori som föregick QAnon och hävdade att seniora företrädare från demokraterna låg bakom en ring för sexuella övergrepp mot barn – och föreslog att han användes som en syndabock av riktiga pedofilringar.

Tiktok har meddelat Observer att de påbörjat en utredning av inläggen som flaggats för desinformation. Twitter har ännu inte återkommit. 

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev