söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Vad blir viralt på TikTok?

Publicerad: 7 januari 2020, 12:24

Resumés bloggare Karin Winther guidar er till de senaste årens medieraket –TikTok.

Ämnen i artikeln:

Karin WintherTikTok

KW

Karin Winther


TikTok släppte nyligen sin sammanställning TikTok 100, som är rafflande läsning om man är nyfiken på vilket innehåll som blivit stort på plattformen under året som gått. För er som inte har stenkoll på TikTok? Det är en av världens mest populära sociala plattformar för unga och har idag över 500 miljoner aktiva användare. Faktum är att TikTok även är den sjunde mest nedladdade mobilappen under hela 2010-talet. (Och ja, det är fd musical.ly).

Appen bygger på ett flöde av korta videor, oftast till musik. När du öppnar appen kommer du in i ett flöde som är uppdelat i två flikar, ett allmänt och ett baserat på konton som du följer. Till skillnad från till exempel Instagram och Snapchats Discovery-flikar dominerar det allmänna flödet på TikTok. Här samlas det innehåll som fått mest visningar och engagemang under hashtags som #foryou och #foryoupage. Det gör att antal följare (än så länge) inte är lika viktigt på TikTok som på andra sociala plattformar. Det innebär också att det går att dyka upp från ingenstans och få enormt genomslag på plattformen över en natt (så som Youtube var i sin begynnelse) – fenomenet som idag är så unikt på sociala medier att det gett upphov till begreppet Tik Tok-fame.

TikToks värld av innehåll består ofta av trender och memes där folk gör sin egen version av ett viralt skämt eller en musiksnutt och uppstår lika fort som de försvinner. Det kan vara allt från danstrender, husdjur eller visuella effekter till beauty eller stunts.

Ett unikt exempel på hur det förändrar traditionella maktstrukturer är hur Lil Nas X ”Old town road” växte från en meme på TikTok till att bli den största amerikanska singeln genom tiderna (dvs den låt som legat längst som etta på Billboard-listan).

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Så, vilka typer av videor blev mest virala på TikTok det senaste året? Här är mina favoriter bland top 10.

PS. Det är tyvärr inte tekniskt möjligt att bädda in TikTok-länkar på den här bloggplattformen just nu, så klicka på profilnamnet för att se videon.

@brittany_broski – Kombucha Girl gives us her honest opinion. 

@jayleennina – Man vs Wild: Roach edition

@calebcutler – They did surgery on a banana!

@raeganbrownn – Bear suit daredevil

@daviddobrik – David Dobrik and Nick Uhas’ crazy take on Elephant ToothpasteJag är som vanligt nyfiken på vad ni vill läsa om! DM:a mig på Instagram: @karin_winther.

Läs fler inlägg från Karin Winthers blogg på Resumé här.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev