Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sociala medier

Vårdpersonal ska ha publicerat patientuppgifter på Tiktok

Publicerad: 10 februari 2021, 12:23

Personen på bilden har inget med JO-anmälan att göra.

Foto: Montage

Enligt en anmälan till JO ska en anställd på en vårdcentral i Huddinge ha publicerat ett klipp på Tiktok där en patients personnummer, namn och vårdorsak avslöjats.


Ämnen i artikeln:

TikTok

Den kinesiska appen Tiktok har funnits i Sverige i drygt två år, och såg en stor användartillväxt under fjolåret då pandemin fick många att öka sin närvaro på sociala medier. På appen kan användare skapa egna videor till sitt eget eller andras ljud. 

Det har visat sig vara ett vinnande koncept. Men liksom de dilemman sociala medier som Instagram och Snapchat mött när gäller att moderera innehåll, ser även Tiktok ut att stå inför liknande utmaningar. I alla fall om man får tro en anmälan som inkommit till Justitieombudsmannen (JO).

I anmälan skriver en privatperson att hen sett en video på Tiktok där en person, som arbetar inom vården, ska ha filmat en kölista. I kölistan ska en patients personnummer, fullständiga namn samt anledning till vård ha synts. Personen som har publicerat klippet arbetar på en vårdcentral i Huddinge. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren. 

Svensk personal inom hälso- och sjukvården har idag tystnadsplikt, vilket innebär att de inte får lämna ut uppgifter som patienter utan personernas godkännande. Det kan till exempel handla om vilken sjukdom personen har och den behandling som personen får. 

Det möjliga övertrampet väcker reaktioner hos Kristdemokraternas Maria Fälth, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag blir bestört av uppgifterna som kommit fram om att vårdpersonal lagt ut patientuppgifter på Tiktok. Nu får det utredas så klart, men det är helt oacceptabelt att patientuppgifter läggs ut i sociala medier eller sprids överhuvudtaget. Vårdpersonalen har tystnadsplikt. Detta äventyrar patientsäkerheten. Oavsett hur detta gick till, får sådant aldrig inträffa, säger hon. 

Läs mer: Gör kampanjer på Tiktok – växer med 300 procent: ”Det är nu man ska passa på” 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

TikTok

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.