Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sponsring/Event

Den digitala generationen ställer höga krav på sina arbetsgivare

Publicerad: 20 september 2013, 08:52

Hyper Islands vd Johanna Frelin

Foto: Krister Berntsson

Ett fullsatt Talangforum fick veta allt om hur den nya digitala generation fungerar.


Ämnen i artikeln:

Talangforum

Hur attraherar man som arbetsgivare en generation som är illojal och är beredda att lämna jobbet om arbetet inte är tillräckligt utvecklande och roligt?

Det var frågan som avhandlades på Resumés Talangforum på fredagsmorgonen.

Aje Stenbeck, partner och affärsområdeschef på Inhouse och Hyper Islands vd Johanna Frelin berättade om sina erfarenheter av den digitala generation för ett auditorium som varit fullbokat sedan veckor tillbaka.

– Det är den yngre generationen som funderar på att byta jobb och det är också den generationen vi vill attrahera och utveckla, sa Aje Stenbeck. Men de funkar inte som oss som är födda på 60- och 70-talen. Det har ett helt annat sätt att tänka.

För 40- och 50-talisterna handlade det om att skaffa ett jobb och hålla sig kvar. Karriär var inte något man planerade, utan något som hände.

60- och 70-talisterna började jobba i en värld där ekonomin gick som på räls och man började fundera i termer av att utveckla sig själv, utbilda sig och klättra på samhälsstegen.

Men det som 60- och 70-talisterna förmedlade till sina barn var, enligt Aje Stenbeck, "allt är möjligt", "du är speciell" och"ta ingen skit". Och så har de blivit ordenltigt curlade.

– Min generation lämnar inte ett jobb utan att ha något nytt att gå till, sa Aje Stenbeck som är 49 år. Den digitala generationen struntar i det. Om de inte tycker arbetsgivaren håller måttet och de räknar med att det kommer att ordna sig.

Johanna Frelin använde sin 19-åriga dotter som exempel:
– Hon tog ett restaurangjobb en sommar och reagerade på att arbetsplatsen var så väldigt könsuppdelad, berättade hon. De tuffa grabbarna var i köket och de snälla tjejerna var servitriser. Hon gillade inte jargongen och kommer aldrig att återvända till den arbetsplatsen.

För att summera så är den digitala generationen illojala, otåliga och orädda. De kräver ständig bekräftelse och feedback på det de gör. De vill veta vad deras jobb betyder i helheten och inte bara för dem personligen. Och de kräver arbetsgivare som ser vilka de är och inte bara vad de gör.

Men de finns enorma fördelar med den digitala generationen.

– De är vana vid att göra många saker samtidigt och ser ingen skillnad mellan den digitala världen och den verkliga världen, sa Johanna Frelin. De skiljer inte mellan arbete och fritid på samma sätt som tidigare generationer, men samtidigt är de väldigt förtjusta i familjelivet. Och du anställer inte bara en person utan också hela hennes nätverk.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Talangforum

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.