lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sponsring/Event

Krispaket kan bli räddningsplanka för eventbyråer: ”Förväntar oss kraftfulla stöd till branschen”

Publicerad: 16 mars 2020, 08:23

Riksbankschefen Stefan Ingves och statsminister Stefan Löfven som indikerade att nya ekonomiska åtgärder är att vänta inom kort.

Foto: Wikimedia Commons

Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor och regeringen tillskjuter 300 miljarder kronor för att bromsa effekterna av coronakrisen. De byråer som Resumé har pratat med har ännu inte fattat beslut i fall de ska låna pengar.

Ämnen i artikeln:

EventbyråerOnemotionMinnesota CommunicationRiksbankenEventCoronaviruset

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Under en presskonferens på måndagen presenterade regeringen ett krispaket på uppemot 300 miljarder kronor. Krispaketet omfattar bland annat ett system för korttidspermitteringar. Staten kommer också att ta över ansvaret för sjuklöner i två månader, ett sätt att bromsa effekterna av coronakrisen. Förslaget, som träder i kraft i dag, gör att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften och kan i synnerhet skapa andrum för branscher med kraftigt sänkt efterfrågan. Företag kan ansöka om att få arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatten betalad av staten.

– Det här är en unik situation för Sveriges ekonomi, sade finansminister Magdalena Andersson (S) vid pressträffen.

Riksbankens beslut att låna ut 500 miljarder via bankerna, som presenterades under en presskonferens i fredags, är ett betydande krispaket med ett lån som omfattar 10 procent av Sveriges BNP och är större en den utestående lönesumma som finns ute hos låntagare i dag. Lånet görs för att minska skadeverkningarna av coronaviruset som redan skapat stor oro och kraftiga åtgärder i flera branscher. Flera företag inom hotell- och nöjesbranschen har redan under krisens första veckor varslat personal.

Lånen kommer att förmedlas via bankerna vilka kommer att kräva in information för att värdera vilka företag som är berättigade att ta del av pengarna. Riksbankschefen Stefan Ingves var under presskonferensen tydlig med att de 500 miljarderna är ett alternativ till minusränta.

– Det är uppenbart att det här kan göra stor skillnad. Vi dubblar mängden pengar från Riksbanken i svensk ekonomi, pengar som står till förfogande och kan användas om och om igen, sade riksbankschefen Stefan Ingves vid presskonferensen. 

I förra veckan rapporterade Resumé hur flera stora evenemang har ställts in, både i Sverige och internationellt. I sina svar var vd:ar för några av Sveriges största eventbyråer tydliga med att coronavirusets effekter kommer att slå hårt mot intäktssidan.

När Resumé hörde av sig till några av de större eventbyråerna under fredagen var de försiktiga med att avslöja huruvida de kommer att ansöka om lån.

Omemotions vd Mats Milebland förväntar sig kompensation i linje med det som Stefan Löfven pratade om under presskonferensen snarare än att byrån kommer att ansöka om lån: 

– Ekonomiskt väntar vi i första hand på att se vilket ansvar regeringen tar för eventindustrin i Sverige, även om stoppet endast förblir en kortare period har signalvärdet varit stort och vi får nog räkna våren och en del av sommaren som förlorad. Vi förväntar oss kraftfulla stöd till branschen såsom statsministern indikerat, detta främst för att trygga situationen för vår personal. Vi ser det inte som rimligt att staten förväntar sig att vi belånar oss för att finansiera deras beslut.

Andy Pimmeshofer är vd på Minnesota:

– Det är ny information och det är för tidigt att säga något om det i vårt fall. Det låter så klart bra att Riksbanken visar på handlingskraft, men jag har som sagt inga svar i dag.

– Det jag vet är att Minnesota, sedan starten har varit ett mycket välmående bolag Innan coronaviruset och vi kommer även att vara det Efter corona. Men, just nu mitt under virusets utbredning så finns det helt klart stora utmaningar.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev