Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sponsring/Event

”Man måste våga trots att man blir ifrågasatt”

Publicerad: 28 april 2015, 09:10

Natalia Brzezinski på Resumés talangforum

Foto: Andreas Elgstrand

På Resumés Talangforum pratade journalisten och kommunikatören Natalia Brzezinski om motståndet hon mött i karriären – och hur hon hanterat det.


Ämnen i artikeln:

#baramänniska

På torsdagsförmiddagen arrangerade Resumé och Unionen seminarieserien Talangforum på Summit i Stockholm. I dag var det dags Natalia Brzezinski att dela med sig av sina erfarenheter. Natalia Brzeninski är frilansjournalist och kommunikatör. Hon är gift med Mark Brzezinski, USA:s ambassadör i Sverige, och bloggar på uppdrag av amerikanska ambassaden.

Eftersom Natalia Brzezinski fortfarande är i början av sin karriär fokuserade hon under sitt framträdande på de motståndsargument hon mött på vägen, men valt att inte lyssna på – och som tagit henne dit hon är i dag.

Hon berättade hur hennes konservativa föräldrar, och många med dem, vid flera tillfällen ifrågasatt val hon gjort och sagt att "det är inte såhär det går till, du måste vänta på din tur". Motståndsargument hon aldrig lyssnat på, utan tvärtom har hon alltid tackat ja till det hon tyckt varit roligt. Något som gjort att hon har en annorlunda bakgrund och vid flera tillfällen arbetat helt utan lön – men på så sätt fått bred erfarenhet och lärt sig en hel del. Och just att våga trots att man blir ifrågasatt är en inställning som USA:s president Barack Obama förkroppsligar, säger hon.

När Natalia Brzezinski och hennes man Mark Brzezinski kom till Sverige som ambassadörpar för USA år 2011 beslutade de sig för att göra det som ett team. Och Natalia Brzezinski anses, med sitt tydliga kommunikationsuppdrag, ha förändrat den traditionella bilden en ambassadörshustrus roll. När Hillary Clinton var på besök i Sverige sa hon att USA inte bara hade en utan två fantastiska ambassadörer i Sverige.

–Hon gav mig sådan styrka och då förstod jag att det är så viktigt, framförallt som kvinnor, att stötta varandra. Och att man, med bara en liten ansträngning, kan förändra en annan kvinnas liv.

De många förväntningar som finns på kvinnor hämmar dem i utvecklingen och karriären, säger hon.

– Vi ska vara snälla och artiga och inte ta för mycket plats. Och den svenska jantelagen drabbar kvinnor i större utsträckning än män. Konsekvensen blir att de inte kan pitcha sitt företag, antalet investeringar blir färre, de blir inte befordrade och kan inte öka sin lön.

Men hon säger att hon ser en generation som växer fram som inte är rädda för att ta plats. De så kallade "Millennials" – som med gott självförtroende tar sig fram och inte backar för att det skulle vara någon annans tur utan gärna intar ledarroller.

Enligt Natalia Brzezinski måste en bra ledare i första hand vara en bra människa. För när man behandlar sina medmänniskor bra blir man omtyckt. Hon understryker också vikten av att nätverka och dela med sig av sitt nätverk.

–Behandla alla du möter med respekt, du vet aldrig när ni har anledning att träffas igen.

Natalia Brzezinskis fyra allmänna förhållningstips:
1. Lär dig att säga ja – du är inte för mycket
2.Det är okej att marknadsföra sig själv
3. Ta risker – var en entreprenör varje dag
4. "Ingen har gjort det förut" betyder att du måste göra det

Fem motståndsargument Natalia Brzezinski mött men inte valt att lyssna på:
1."That's not the way you're supposed to do things. Wait your turn."
2. "Feminism is scary, not professional"
3. "You take up too much air-time"
4. "You're too out there"
5. "Social media is dangerous"

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

#baramänniska

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.