tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sponsring/Event

Raseri i schackvärlden: Tecknar stort sponsoravtal – med bröstimplantatbolag

Publicerad: 4 oktober 2021, 10:50

Inför ”kvinnliga schackspelares år” har det internationella schackförbundet Fide säkrat ett jätteavtal för reklam och sponsring med ett bröstimplantatföretag, rapporterar The Guardian. Många är kritiska, andra röster inom schackvärlden menar att kontraktet kan möjliggöra för fler kvinnliga spelare att bli proffs.

Ämnen i artikeln:

SponsringSexism

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Schack är en mansdominerad värld och sporten har länge brottats med svårigheten att locka kvinnliga spelare. Internationella schackförbundet Fide har deklarerat att 2022 ska bli ”kvinnliga schackspelares år”.

Nu rapporterar The Guardian att organisationen har säkrat sitt största sponsoravtal för kvinnlig schacksport någonsin, och det är bröstförstoringsbolaget Motiva som betalar för kalaset.

Nu växer kritiken från kvinnliga spelare som anser att beslutet är kvinnoförnedrande. 

– Ska inte schack - ett spel som kräver hjärna snarare än bröst ta avstånd från den typen av reducerande och kvinnofientlig tankegångar?” säger en anonym kvinnlig spelare till The Guardian.

– Jag tvivlar starkt på att Fide skulle låta ett penisförstoringsföretag sponsra mästerskapet för herrar, säger en annan.

Sveriges schackförbund dömer också ut sponsorvalet.

– Det skickar helt fel signaler, självklart. Schack handlar om hjärna och inte utseende. Det är inte alls den här uppfattningen vi vill att folk ska få om schacket, men vi har tyvärr inte så stor påverkan på Fide, säger Ofelia Thörnqvist, ansvarig för damschack på Sveriges schackförbund.

Nyheten kommer efter en tid där Netflix-serien ”The Queen's Gambit” har gjort att fler kvinnor har fått upp ögonen för schack.

Alla är dock inte lika kritiska. Den norska proffsspelaren Sheila Barth Stanford säger till tidningen att det finns ett desperat behov av sponsorer.

Till The Guardian uppger Fide att frågan har diskuterats av både styrelsen och Fides rådgivande organ. ”Två sammanhang med högre representation av kvinnor än i schacksamhället som helhet ”.

Resumé söker representanter från Fide och Motiva.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev