Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sponsring/Event

Släpper ut mest växthusgaser i Spanien – sponsrar FN:s globala klimatmöte

Publicerad: 3 december 2019, 15:24

Kritiska frågor väcks kring spanska energikoncernen Endesas sponsorskap av klimatkonferensen COP25. Bland annat kallar AFP:s klimatreporter bolagets annonser ”orwellianska”.


Ämnen i artikeln:

Hållbarhet

I går inleddes FN:s globala klimatkonferens COP25 i Spaniens huvudstad Madrid. Under konferensen ska världens ledare diskutera hur man gemensamt kan minska mänsklighetens påverkan på klimatet. En av konferensens huvudsponsorer är spanska energileverantören Endesa, det företag som släpper ut mest växthusgaser i Spanien. Totalt har de betalat 2,2 miljoner dollar för att få statusen som ”diamantsponsor”, något som låter dem sätta upp en stor monter i området där konferensens delegater visats. För att aktivera sitt sponsorskap köpte de även flera helsidesannonser i Spaniens största dagstidningar, det rapporterar Gizmodo.

Sponsringen får nu kritik av bland annat Patrick Galey, vetenskaps- och miljökorrespondent för nyhetsbyrån AFP. I en serie tweets kallar han Endesas annonser för ”orwellianska” och säger till Gizmodo att en sponsor av det här slaget kommer i konflikt med konferensens mål.

– När världen 2019 tvingas hantera effekterna av allt värre klimatrelaterade naturkatastrofer och miljontals människor tvingas lämna sina hem ser det väldigt illa ut, säger han till Gizmodo.

Kritiken delas av klimataktivisterna 350 och välgörenhetsgruppen Corporate Accountability.

– Om vi vill att den här typen av konferenser ska leverera vad vetenskapen kräver är det hög tid att sparka ut hela den fossila industrin från dem, säger 350:s kommunikationschef Hoda Baraka.

Endesa säger själva att de är medvetna om sina utsläpp men att hela energisektorns omställning, som de menar att de är inne i, är avgörande för att lyckas med klimatmålen.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Hållbarhet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.