Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi

Dietz frågestund med Svenonius väcker kritik: ”Jag styr inte över vem politiker träffar”

Publicerad: 16 november 2021, 15:25

UPPDATERAD Finansregionrådet Irene Svenonius (M) talar ut om förlossningsvården på influencern Margaux Dietz Youtubekanal. Valet av ”mediekanal” för kommunikationen kritiseras. Handelsforskaren Jonas Colliander ser en risk att den faktakoll som sker vid traditionell nyhetsjournalistik uteblir när en influencer intervjuar makthavare.
”Jag styr inte över vem politiker träffar,” säger Margaux Dietz.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSocialdemokraternaRegion StockholmMargaux DietzDaniel Redgert

Debatten om förlossningsvården i Stockholm och kritiken mot den sittande borgerliga majoriteten i Region Stockholm har gått varm de senaste veckorna. I centrum för kritiken står det moderata finansregionrådet Irene Svenonius. Debatten tog ny fart för några veckor sedan när 26 barnmorskor sade upp sig från Danderyds sjukhus. På Södersjukhuset sade sedan samtliga chefer på förlossningsavdelningen upp sig till följd av den ansträngda bemanningssituationen.

Oppositionsregionrådet Aida Hadžialić (S) har anklagat Irene Svenonius (M) för att vara osynlig och för bristande ledarskap den kris som nu råder.

Innan debatten i regionfullmäktige under tisdagen demonstrerade hundratals kvinnor utanför Regionhuset på Kungsholmen för att visa sitt stöd för barnmorskorna och för att protestera mot den pågående krisen i förlossningsvården.

Detta följdes av en hård ordväxling i regionfullmäktige där Irene Svenonius anklagade oppositionen för ”fake news” och lovade samtidigt att åtgärda situationen.

– Vi kommer att göra förändringar som påverkar hela den svenska förlossningsvården, sa Irene Svenonius från talarstolen.

Ett uppmärksammat sidospår i debatten om förlossningsvården kom i går när influencern Margaux Dietz berättade att hon intervjuat det moderata regionrådet. I ett avsnitt som ska publiceras snart i influencerns egna kanaler ska hon även ha intervjuat deltagare vid demonstrationen samt oppositionsregionrådet Aida Hadžialić.

Marguax Dietz initiativ kommer efter att svenska kändisar och influencers under de senaste veckorna berättat om sina egna erfarenheter av förlossningar på sociala medier. Kritiken mot Margaux Dietz och Irene Svenonius har varit hård i sociala medier.

Den förra socialministern och riksdagsledamoten Annika Strandhäll twittrade:

Vill du läsa vidare?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Magasinet direkt i brevlådan, 11 nr per år

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 5 995 kr/år (ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.