Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi

Krisrådet från Burger Kings CMO Fernando Machado: Fastna inte i ett kortsiktigt tänk

Publicerad: 11 januari 2021, 14:11

Genom att hålla fast i kombinationen mellan långsiktigt/kortsiktigt gick Burger King ut från hösten 2020 med starka försäljningssiffror. Nu manar bolagets CMO andra marknadschefer att fortsätta tänka långsiktigt trots krisläget.


Fernando Machado har på senare år hyllats som en av världens främste marknadsförare och har och med detta också blivit något av en thoughleader bland CMO:s. Burger King har också stigit i relevans globalt med varumärkesbyggande kommunikation som en viktig hörnsten. Något som också skett i Sverige under de senaste åren när hamburgerkedjan tillsammans med reklambyrån Ingo satsat på utmanande, kreativ kommunikation. Kronan på verket nåddes när kampanjen ”Moldy Whooper” lanserades för ungefär ett år sedan.

LÄS MER: Strategi, priser och kampanjer – så tänker världens mest kreativa marknadschef

När pandemin slog till och Burger King tvingades förhålla sig till restriktioner i olika utsträckningar, på olika marknader, har bolagets marknadschef hållit fast i den idéburna, långsiktiga och varumärkesbyggande kommunikationen. I förra veckan släppte Burger King sin nya identitet, som flirtar med 1970-talets estetik, samtidigt som färgerna ska kopplas till uppdateringen av hamburgerkedjans ingredienser – fria från färgämnen och konserveringsmedel.

Fernando Machado är nu nominerad av Federation of Advertisers (WFA) till det prestigefyllda priset Global Marketer of the Year award. I en lång intervju med The Drum erkänner marknadschefen att början av pandemin skapade ett krisläge, men att Burger King sedan uppdaterade en långsiktig och en kortsiktig strategi utifrån de rodande omständigheterna.

I en kategori där KFC har dumpat ”Finger lickin' good” och McDonald’s satsat stort på att marknadsföra take-away. När situationen delvis hade lugnat ned sig ville Fernando Machado hitta ett grepp som med humor och varumärkets personlighet kunde lugna ner den stressade omvärlden. 

– Jag ville att vi skulle fortsätta göra ett bra jobb med att balansera det långsiktiga med det kortsiktiga. Det är väldigt frestande att fokusera på vad som ligger framför dig just nu i ett krisläge, det är naturligt. Som marknadsförare fokuserar du förmodligen på överlevnad snarare än ett projekt som kan ha en positiv inverkan på ditt varumärke om tre eller fem år, men marknadschefen måste göra båda, säger han till The Drum. 

I oktober rapporterade Restaurant Brands International att kvartalsintäkterna sjönk med 8 procent på marknaden. Trots nedgången investerar Burger King fortfarande för framtiden världen över och den genomsnittliga försäljning ökade 28 procent under tredje kvartalet.

– Min ledarroll har delvis förändrats i krisen, jag spelar en mycket mer aktiv roll i allt. Jag bär inte bara min marknadsföringshatt, jag har varit tvungen att vara ett stöd för personal som arbetar hemifrån och stötta mina chefskolleger vid beslutsfattande kring hållbarhet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.