onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Strategi

Myndigheten granskar Moderaternas massutskick av SMS

Publicerad: 29 mars 2023, 11:04

Moderaternas massutskick av sms ska granskas av Integritetsskyddsmyndigheten.

Under valet skickade Moderaterna politiska budskap i form av videohälsningar i SMS inför valet 2022. Nu inleder Integritetsskyddsmyndigheten en granskning av partiet.

Ämnen i artikeln:

NyheterMarknadsstrategiStrategi

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@resume.se


I valrörelsen testade de politiska partierna nya grepp för att nå ut med sin politik. Sverigedemokraterna skickade ut sms till personer i så kallade utsatta områden om att Socialdemokraterna försökte lura dem. Kristdemokraterna lovade bland annat att sänka elpriserna och bekämpa brotten i mass-sms som gick ut till svenska folket. Moderaterna pepprade personers telefoner med en videohälsning från partiledaren Ulf Kristersson.

LÄS OCKSÅ: Raseri mot mass-sms:en – M och SD följer KD:s spår 

Den senare kommer nu att granskas av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), skriver myndigheten på deras hemsida. IMY skriver att de fått in ett stort antal klagomål som rör de personliga videohälsningar som partiet skickade ut. I klagomålen uppges bland annat att Moderaterna har bristfällig information på sin webbplats om hur personuppgifter använts under valkampanjen, att det genom de tjänster som använts för videohälsningen har lagrats uppgifter i USA och att det tekniskt sett har gått att ta del av andra personers personliga videohälsningar.

– Utifrån det samlade innehållet i klagomålen har vi beslutat att inleda tillsyn av partiet, säger Martin Wetzler som är jurist på IMY och som leder granskningen i ett pressmeddelande på myndighetens sajt.

LÄS OCKSÅ: Efter partiernas mass-sms – IMY:s generaldirektör kritisk till hur GDPR fungerar i praktiken 

Myndigheten ska bland annat utreda om partiet har haft en rättslig grund för hur de samlat in personuppgifterna i samband med videohälsningarna från partiledaren Ulf Kristersson. De ska också granska om partiet ”klart och tydligt” har informerat de som fått sms om insamlingen, hur det lagrats och visningen av deras personuppgifter.

LÄS OCKSÅ: Moderaternas sms-utskick massanmäls efter kampanj: ”Kände mig kränkt”

– Spridning av ett politiskt budskap som innehåller personuppgifter kan omfattas av undantaget för journalistiska ändamål. Ett centralt syfte med vår granskning är att utreda om Moderaterna har haft ett journalistiskt ändamål med hela eller delar av sin personuppgiftsbehandling för att tillhandahålla videohälsningarna, säger Martin Wetzler i ett uttalande.

I ett uttalande till Resumé lämnar Martin Borgs, biträdande partisekreterare med ansvar för strategi och kommunikation, följande kommentar:

”Vi välkomnar att IMY tar initiativ till att titta närmare på personuppgiftsbehandlingen i förhållande till personliga videohälsningar. Moderaterna tar den personliga integriteten på stort allvar. Vi kommer självklart att bistå IMY i deras tillsynsarbete och besvara deras olika frågor om vår personuppgiftsbehandling.”

LÄS OCKSÅ: Så hamnade ditt nummer i klorna på partierna – och därför kan de ha brutit mot lagen med sina sms 

 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev