måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tech

Lobbyspelet när Huawei stängdes ute från Sveriges 5G

Publicerad: 4 januari 2021, 09:36

Ericssons vd Börje Ekholm har legat på utrikeshandelsminister Anna Hallberg för att stoppa Post- och telestyrelsens beslut att stänga ute Huawei.

I helgen avslöjade Dagens Nyheter hur Ericssons vd Börje Ekholm hotade att lämna Sverige om det kinesiska företaget inte släpptes in i det framtida 5G-nätet. Samtidigt ska USA tryckt på för att få till ett beslut.

Ämnen i artikeln:

Huawei

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Hanteringen av den kinesiska telekomkätten Huawei från svenska myndigheter och statsråd har inte direkt tinat upp de redan frostiga relationerna mellan Sverige och Kina.

Det var i oktober förra året som Post- och telestyrelsen (PTS) meddelade att utrustning från kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE inte får användas för att bygga svenska 5G-nät.
Ett beslut som i sin tur kunde få Kina att straffa svenska storbolaget Ericsson och stängda det ute från det lukrativa kinesiska marknaden.

Den 31 oktober meddelade Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou som under de senaste åren har gjort sig känd för en rad offensiva utspel, att om PTS står kvar vid sitt beslut kommer Kina att slå tillbaka mot Ericssons verksamhet i Kina. Ericsson ska enligt DN ha en tiondel av den jättelika 5G-marknaden.

Samma dag inledde Ericssons vd Börje Ekholm en sms-konversation med Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) som DN har tagit del av. Här uppmanar företagsledaren, som i det offentliga hållit en låg profil i frågan, regeringen att stoppa PTS beslut.

”Hej Anna, uppskattar det arbete ni gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson”, skrev Börje Ekholm.


I den omfattande dialogen ifrågasätter han också hur tjänsteman på en myndighet kan ha mandat att ta ett beslut ”som hotar Sveriges relationer till främmande makter”

PTS beslut har tagits på inrådan av Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.

Anna Hallberg säger i intervju med DN att hon inte har försökt påverka myndighetens beslut.

– Jag har inte gått Börje Ekholm till mötes på någon punkt. Ericsson styr inte regeringen och Ericsson styr inte mig. Men de är otroligt viktiga att lyssna på. Ericsson är viktiga för Sverige, säger hon till tidningen.

DN avslöjar också hur amerikanska intressen har bearbetat svenska politiker och tjänstemän och politiker i frågan vid flera tillfällen och understrukit hur viktigt de anser det är att Huawei utestängs från Sveriges framtida 5G-nät.

– Tonen har varit ”be aware”, var medveten om de risker som finns när det gäller Huawei, ZTE när det gäller 5G, säger en källa till DN.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev