Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tech

Reform Society lanserar första AI-produkten: ”Kommer skaka om omvärldsbevakningen”

Publicerad: 11 december 2020, 13:24

Mitt under pandemin har Reform Society tagit fram Arty hälsa – en AI-baserad omvärldsbevakare för läkemedelsbranschen – tillsammans med Lif- de forskande läkemedelsföretagen.


Ämnen i artikeln:

Reform Society

Arty Hälsa är en omvärldsbevakare som anpassar sig efter vad användaren vill veta. Verktygets AI lär känna personen och förstår vad som är relevant för hen. Med tiden filtreras onödig information bort automatiskt bort och relevanta nyheter och beslut visas kontinuerligt i flödet.

Lif, de forskande läkemedelsföretagen, diskuterade idén om ett AI-baserad omvärldsvertyg med Reform Society som också såg att det fanns ett stort behov. Ett utvecklingsprojekt startades och en betaversionen under nio månader där Arty Hälsa lärdes upp för att kunna bevaka branschfrågor.

– De verktyg som finns på marknaden är inte tillräckligt träffsäkra och anpassade för det extremt segmenterade medielandskapet som vi befinner oss i idag, säger Lifs kommunikationschef Peter Leander.

Arty Hälsa blir mer träffsäker djupare in i användningen och i hur större skala verktygen används. Den lyssnar in vad inflytelserika personer hittar sina influenser, utvalda specifika branschmedia, sociala medier och framför allt beslut inom hälso- och sjukvården.

– Vi har under lång tid sett brister i de bevakningstjänster som finns. De är alldeles för stelbenta. Det här ett startskott som vi tror kommer skaka om hela omvärldsbevakningsbranschen, säger Birgitta Pagot, vd Reform Society.

Utöver att ananysera sökord använder Arty Hälsa orden för att skapa kluster av närliggande ord och taggar, kluster som används för att se mönster och hitta resultat i andra texter. På så sätt får användaren nya rekommendationer för vad som kan vara av intresse, baserat på texterna i sig. Användaren erbjuds också en bevakningsfunktion som applikation i telefonen.

Arty Hälsa är Reform Societys första AI-produkt, men enligt bolagets ansvarige för AI-teknikutveckling Karin Carlsson finns det flera idéer på AI- och maskininlärningsalgoritmer som kan stötta förbättra påverkansarbetet för kunderna i pipeline. Under året har flera personer med stor kunskap om AI och maskininlärning anställts.

– Covid-19 har definitivt ställt omvärldsbevakningen på sin spets. Framförallt så har hälso- och sjukvårdbranschen fått jobba hårt med att sortera alla beslut, nyheter och diskussioner som skett det senaste nio månaderna. Med mer hemarbete är det svårare att diskutera eller hålla sig uppdaterad, korridorsnacket har upphört.

Hur har pandemin påverkat informationsflödet?
– Informationsflödet har varit stort och framför allt beslut har tagits tätt kring pandemin. Ibland har det varit pressträffar, beslutsinformation flera gånger varje dag. Att då kunna samla all information kring området och slippa sitta och scanna av hela tiden är en fördel.

I dag står organisation och hälsa för 40 procent av byråns totala intäkter, resten kommer från uppdrag inom samhällsbyggnad. Arty Hälsa är primärt ett stöd för beslutsfattare och experter inom vården, men bolaget ser en tillväxtpotential i verktyget.

– Vi vill göra det lättare för våra kunder att göra omvärldsbevakning inte bara 1-2 gånger per år utan ha ett hjälpmedel som ger omvärldsbevakning hela tiden. För oss är det här ett nytt område. Vi är i grunden ett tjänsteföretag och att gå in i produktutveckling är spännande och öppnar många dörrar. Vårt erbjudande har länge allt som oftast legat i gränslandet mellan strategi och teknik och vi tror att förtroendet hos våra kunder som teknikleverantör kommer stärkas av det här.

Ni säger att verktyget ”skaka om” omvärldsbevakningsbranschen, finns det verkligen inga tjänster som med hjälp av AI hämtar in och sorterar information på motsvarande sätt eller motsvarande nivå?
Det finns säkert många företag som har denna typen av tjänst i roadmap men statiska sökord är fortfarande det allra vanligaste sättet att omvärldsbevaka på. Vår tjänst bygger på flera steg, vi läser in vår text utifrån betydelse i innehållet på hela texten, därefter sorterar vi inte statiskt utan dynamiskt. Det du gillar får du mer av det du inte gillar mindre av. Utifrån detta får du som person ett unikt flöde som är hanterbart, relevant och väldigt fort till dig. En digital medarbetare som tycker precis som du, vi har inte sett detta hos våra konkurrenter än. 

 

 

 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Reform Society

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.