måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

11 godbitar från Facebooks historia

Publicerad: 4 februari 2015, 11:03

I dag fyller Facebook elva år.

Den 4 februari 2004 lanserade Harvardstudenten Mark Zuckerberg den allra första versionen av Facebook. Vid starten var det ett nätverk för universitetets studenter. I dag – exakt elva år senare – har plattformen 1,4 miljarder användare världen över. Resumé har valt ut några godbitar från Facebooks historia.

Ämnen i artikeln:

IngagerOisín CantwellFacebookMetroJack WernerIngoMark ZuckerbergEdward SnowdenEdvard Unsgaard

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


1. Noteringen
Våren 2012 var Facebooks börsnotering en stor snackis. Premiären blev dock en besvikelse. Först steg aktien till drygt 42 dollar i premiärhandeln, men priset föll snabbt och stängde på 38:20 dollar, strax över introduktionskursen och många experter avrådde för köp av aktien. Nästan tre år senare har aktiens värde stigit till 75:40 dollar.

2. Byrån
Den Stockholmsbaserade Facebookbyrån Ingager drog igång 2011 och hjälper företag att bli mer effektiva på plattformen. Byrån grundades av Jimmy Jakobsson och Henrik Almskoug. Bland kunderna återfinns Bonnier, LRF Media, Polarn & Pyret, Siba, Canal Digital, Ebay och Microsoft. I samband med Expressens avslöjande kring Försäkringskassan hånade byrån myndigheten och pr-byrån Prime i ovanstående annons.

3. Problembarnen
Bland svenska internetanvändare använder 68 procent Facebook – 47 procent gör det varje dag. Siffror från Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) visar att användandet av Facebook ökade i alla åldersgrupper från 16 till 75 år under 2014 jämfört med föregående år. Men det är inte alla som har ögonen på Facebook. Bland användare av sociala medier i den yngsta åldersgruppen (12-15 år) är 83 procent med i Facebook jämfört med 91 procent 2013.

Edward Snowden (Foto: Wikimedia Commons)

4. Skandalen
I samband med avslöjandena kring NSA blåste det rejält kring Facebook. Då stod det klart att USA:s säkerhetstjänst hade tillgång till Facebooks data. Därtill hade NSA utvecklat teknik för att samla in information från Facebook-appen. Allt enligt dokument från NSA-läckan Edward Snowden. Andra integritetsskandaler har passerat, men användarna har stannat kvar.

5. Timeline
I slutet av 2011 lanserade Facebook den nya tidslinjen "timeline" som visade användarnas hela historia på plattformen. En vattendelare som väckte starka reaktioner hos många användare. Det var svårt bland annat att överblicka alla nya funktioner. När folk började gå in på sekretessinställningar för att filtrera sina liv fick innovationen ett genomslag.

Oisín Cantwell (FOTO: Andreas Elgstrand)
6. Raseriet
Under Anders Behring Breiviks terrordåd på norska Utøya gjorde den profilerade Aftonbladet-journalisten Oisín Cantwell sig känd för att stå upp för demokratiska och våldfria värderingar. I en statusuppdatering på Facebook en vecka efter attentatet hade han en helt annan ton:

"Om jag hade meskalin så skulle jag dricka det. Och om jag hade ett hagelgevär så skulle jag prickskjuta på dem", skrev journalisten.

– Det var omdömeslöst skrivet av mig. Jag tänkte inte på Norge då jag skrev det. Har nu tagit bort statusen, sade en ångerfull Oisín Cantwell till Resumé.

7. Bara på Facebook
När Ogilvy och Grey slogs ihop och blev Ingo Stockholm bestämde man sig för att inte ha en hemsida utan bara finnas på Facebook. Kort efter lanseringen ångrade ledningen sig och i dag har Stockholmsbyrån en hemsida.

8. Mastodontgrävet
I ett omfattande reportage i Metro berättade sociala medier-redaktören Jack Werner om hur den falska identiteten "Veronika Larsson" byggdes upp under sex år. På Facebook, i diskussionforum och kommentarsfält vandrade karaktären runt. En bidragande orsak till avslöjandet var att "Veronika Larsson" var generös med bilder på sin Facebook. Bilderna föreställde en helt annan person i amerikanska Kalifornien.

9. "Arbetslinjen"
I början av 2010 hittade Fredrik Reinfeldts dåvarande pressekreterare Edvard Unsgaard avföring i trappuppgången. En halvtimme senare upmmärksammade han hur en rysk städerska torkat upp bajset. "Det är arbetslinjen det", skrev han på sin Facebook. Statusuppdateringen blev rikskänd och Edvard Unsgaard blev rejält kritiserad. Året efter blev han kriskonsult på Nordic Public Affairs.

10. Censuren
I samband med att Jonas Gardell utsågs till "Årets svensk" 2012 skrev han följande statusuppdatering:

"Sverigedemokraterna vill ju värna det svenska och vad kan vara mer svenskt än Årets Svensk? En bög som är gift med en invandrare!".  Några timmar senare hade satusraden försvunnit – utan förklaring. Jonas Gardell var rasande och hävdade att det sociala nätverket ägnat sig åt censur.

"Min senaste statusuppdatering om Sverigedemokraterna och att jag blivit Årets Svensk har blivit borttaget och censurerat av Facebook. Helt obegripligt! Har Facebook blivit helt galna???" , skrev komikern på Facebook.

11. Satirtabben
I början av förra året skrev satirtidningen The Daily Currant att 37 personer dog första dagen efter att Colorado legaliserat marijuana. Sveriges dåvarande justitieminister Beatrice Ask länkade till artikeln på Facebook och fördömde knarket. Resultatet blev en våg av hån på sociala medier. För några veckor sedan meddelade Facebook att man inom kort börjar rensa bort fejkartiklar ur användarnas nyhetsflöden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev