Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Åklagaren anmäls för sekretessbrott

Publicerad: 25 augusti 2010, 06:13

Den jourhavande åklagaren borde inte ha bekräftat Expressens uppgifter om Julian Assange. Det hävdar Rättssäkerhetsorganisationen, RO, som kompletterar sin JO-anmälan.


Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

Julian Assange. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Sedan tidigare är det känt att RO har JO-anmält jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand på grund av hennes agerande i samband med att hon anhöll Julian Assange i sin utevaro.

Nu kompletterar de sin anmälan eftersom de även menar att hon har brustit mot förundersökningssekretessen, enligt Dagensjuridik.se. Organisationen hävdar att hon inte borde ha bekräftat uppgifterna som Expressen kom med.

– Ur utredningssynpunkt är det en katastrof att gå ut offentligt på det här sättet då det inte kan annat än skada utredningen. En åklagare måste också ta hänsyn till samtliga inblandade parter, även den misstänkte och ta ställning till vilka konsekvenser ett visst ingripande har för den misstänkte, i det här fallet en internationellt känd person, säger Johan Blinning, RO:s ordförande, till Dagensjuridik.se.

Komplettering skickades in efter att Åklagarmyndighetens beslutade att hela ärendet nu omfattas av skretess.

Flera medier motiverade sitt beslut att publicera Julian Assanges namn med att åklagaren bekräftade anhållningsbeslutet. Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson skrev bland annat på sin blogg:

”Några timmar senare hade SvD fått uppgiften bekräftad av jourhavande åklagare och fattade beslutet att publicera uppgifterna”.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.