Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Årets tio mest betydelsefulla tweets

Publicerad: 14 december 2010, 16:48

Twitter är sedan länge etablerat som en tveklös grundsten inom social medier. Många av oss använder det mest som ett virtuellt fikarum men det finns tweets av en helt annan dignitet och vikt. Twitter listar själva de viktigaste under året som gått.


Ämnen i artikeln:

Twitter

Listan består dels av tweets som gjort en verklig skillnad men också av tweets som uttryckt verkliga åsikter om stora händelser bortom all spin och mediehantering.

1.
Reporter bevekar USA:s flygvapen.

Efter jordbävningen på Haiti fick Läkare utan Gränser först inte tillstånd att landa sitt hjälpplan på ön. Reportern Ann Curry bevekade USA:s flygvapen – med en tweet.

2. Vita Huset twittrar lite med Rysslands president

När Rysslands president Dmitrij Medvedev började twittra var det bara lämpligt att Vita Huset som funnits där längre välkomnade honom, och så skedde 2010.

3. Hon räddade sitt liv med en tweet.

Leigh Fazzina kraschade med cykeln under ett träningspass i skogen. Allvarligt skadad och utan täckning för telefonsamtal lyckades hon istället få iväg en tweet som blev hennes räddning.

4. BP hånas efter rekordolyckan

När BP svinade ner mexikanska golfen och sedan slog något slags rekord i usel krishantering menar Twitter att fejkade kontot BPGlobalPR satte tonen diskussionen med sina hånfulla tweets.

5. Utlyste undantagstillstånd - via Twitter

I september ansåg sig Ecuadors president Rafael Correa vara utsatt för ett kuppförsök. Han upplyste befolkningen via en tweet.

För icke spansktalande står det ”Regeringen förklarar undantagstillstånd” i tweeten.

6. Första kungligheten meddelar sin förlovning på Twitter

William, prinsen av Wales blev först i den kungliga världen med att meddela sin förlovning till allmänheten via Twitter. Den blivande bruden var Kate Middleton.

7. Tung vd säger upp sig.

Jonathan Schwarz sade upp sig från Sun Technology och såg ingen anledning att vara långrandig när han berättade om det.

8. Politiker erkände sig besegrad

Politiker, såsom rykande aktuelle Carl Bildt, har helhjärtat omfamnat Twitter. I kongressvalen i USA var det en av de viktigaste kanalerna där resultaten ofta dök upp allra först. På listan illustreras det av kandidaten Walt Minnicks kampanjchef som erkände att motståndaren Raul Labrador vunnit på under 140 tecken.

9. Världsmästare delar med sig från firandet

Efter Spaniens VM-seger i Sydafrika passade mästerbacken Carlos Puyol på att dela med sig av en bild från segerprocessionen.

10. Conan O'Brien säljer ut turné

Efter att ha lämnat Tonight Show för en osäker framtid twittrade Conan O´Brien om sin kommande stand-up turné och sålde ut samtliga shower på några timmar.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

Twitter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.