Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Assange misstänkt för våldtäkt igen

Publicerad: 1 september 2010, 10:49

Wikileaks grundare Julian Assange är på nytt misstänkt för våldtäkt. Överåklagare Marianne Ny har beslutat att återuppta förundersökningen kring brottsrubriceringen som chefsåklagare Eva Finné la ned, skriver Expressen.se.


Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

Julian Assange. Foto: Scanpix.

Marianne Ny.

Tidigare lades misstankarna om våldtäkt och sexuellt ofredande ner, medan misstanken om ofredande kvarstod. Men nu återupptas alltså förundersökningen kring våldtäkt och misstanken om ofredande gäller åter sexuellt ofredande.
– Han är skäligen misstänkt men misstankegraden kan både höjas och sänkas under resans gång, säger Marianne Ny till Resumé.
Är Julian Assange frihetsberövad?
– Med hänsyn till att vi återupptagit förundersökningen kan jag inte gå in på om det är aktuellt med anhållan eller andra åtgärder.
Marianne Ny som just anlänt till Stockholm med tåg vill inte heller kommentera varför hon gör en annan bedömning av fallet än åklagare Eva Finné.
I ett pressmeddelande har hon dock uppgivit följande:
– Vi har gått igenom ärendet och jag anser att det i den första delen finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Det finns också skäl att genomföra fler utredningsåtgärder, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande, enligt TT.

Förundersökningen om ofredande ska utvidgas till att omfatta samtliga händelser i anmälan, skriver Åklagarmyndigheten.

Marianne Ny ska leda förundersökningen. Hon får hjälp av vice chefsåklagare Erika Lejnefors vid Väster åklagarkammare i Stockholm.

Marianne Ny ska besluta i alla större frågor exempelvis om Assange ska anhållas igen och begäras häktad.

– Nu har   vi fått gehör för vår uppfattning av händelserna. Det är klart att jag är glad över det beslutet. Det är precis i enlighet med den bedömning som jag har gjort. Framför allt är jag glad för mina klienters skull. Nu kan vi helt lägga all ryktesspridning åt sidan, att de skulle ha hittat på allting, säger Claes Borgström, kvinnornas målsägarbiträde, till Expressen.se.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

WikileaksJulian Assange

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.