Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Avpixlat beviljas utgivningsbevis

Publicerad: 2 juni 2014, 14:13

Den uppmärksammade invandrarfientliga sajten Avpixlat, med nära kopplingar till Sverigedemokraterna, har länge kritiserats för att de inte har haft utgivningsbevis . Nu har de beviljats för det.


Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Den 24 mars i år kom en ansökan om utgivningsbevis in till Myndigheten för Radio och TV från sajten Avpixlat.  Den är närstående Sverigedemokraterna – även om man inte har något formellt samarbete – och har sedan starten 2011 uppmärksammats gång på gång för sina hatiska och invandrarfientliga läsarkommentarer. Bland annat hängde Expressen ut några av näthatarna – en publicering som efter en anmälan nu är ett fall för JK.

Länge har Avpixlat återkommande gånger fått kritik för att man saknar utgivningsbevis, ansvarig utgivare och heller inte offentliggör namnen på redaktionsmedlemmarna. Något som fick dem att slutligen ansöka om utgivningsbevis i slutet av mars i år.

Nu har Myndigheten för Radio och TV har godkänt Avpixlats ansökan om utgivningsbevis, skriver Medievärlden. Till ansvarig utgivare har Mats Dagerlind utsetts. Det betyder dock inte att alla redaktionsmedlemmar kommer att underteckna sina artiklar med sina namn.

"Avpixlat behåller sin tidigare policy där varje redaktionsmedlem och skribent själv bestämmer om han eller hon vill underteckna sina texter. Detta har heller ingen betydelse för ansvarsfrågan", skriver Mats Dagerlind på Avpixlat.se.

Mats Dagerlind skriver även att han har varit i kontakt med PO Ola Sigvardsson för att undersöka möjligheterna att ansluta sajten till det pressetiska systemet, men konstaterar att sajtens syfte att  "belysa den förda massinvandringspolitikens negativa återverkningar" kan gå tvärsemot  de pressetiska reglerna om att inte skriva ut olika personers ursprung eller religiontillhörighet om det saknar betydelse i sammanhanget.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Avpixlat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.