Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Avpixlat hängde ut offer - hård kritik på nätet

Publicerad: 28 november 2012, 07:09

En kritikstorm växte i går på nätet efter att sajten Avpixlat, med starka kopplingar till Sverigedemokraterna, publicerade en video där en ung kvinna förnedrades sexuellt av flera män. På filmen gick kvinnan att identifiera och klippet plockades senare bort.


Ämnen i artikeln:

AvpixlatSverigedemokraterna

Som Resumé tidigare har skrivit är Avpixlat en sajt med starka  kopplingar till Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som  nyligen tog time out efter Expressens SD-video, upplåter sitt bankkonto  och hjälper sajten att samla in pengar.

Sajten har blivit känd för och kritiseras ständigt för sitt rasistiska  innehåll. I går kväll kritiserades den efter att ha publicerat ett  videoklipp där fyra män utsätter en ung kvinna för sexuella övergrepp  och förnedring.

Sajten skrev då att de publicerade klippet för att haka "på den trend som Expressen initierat" syftandes på Expressens video av SD-ledamöter med järnrör.

Klippet på Avpixlat skapade en storm på Twitter, skriver Expressen, och plockades senare bort av sajten.

Personerna bakom sajten skrev bland annat: "Vi gjorde bedömningen att de  korta sekvenser då ansiktet skymtar är så suddiga och skakiga att de  svårligen kan bidra till identifiering" och senare "Vi tar tillfälligt ned videoklippet och lägger upp det igen när vi har frågat Expressen hur man pixlar ett ansikte."

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har tidigare sagt i en intervju i  Sydsvenskan att Avpixlat hör till den sunda delen av den  Sverigedemokratiska nätrörelsen.

– Ja. Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som  andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, sa Jimmie  Åkesson till Sydsvenskan.

Partiets pressansvarige, Martin Kinnunen, skrev i går på Twitter, vilket även Jimmie Åkesson retweetade:
– Frågar man mig är AP:s publicering av "våldäktsvideon" ett fullständigt etiskt haveri.

Samtidigt tar han och partiet, i en intervju med Expressen, inte avstånd från att Kent Ekeroth hjälper till att finansiera sajten.

– Det är inte någonting vi har haft några synpunkter på. Vi har inte  haft någon anledning att förändra den synen. Det är någonting han själv  får svara för.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

AvpixlatSverigedemokraterna

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.