Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Beatrice Asks satirtabbe – hånas i sociala medier

Publicerad: 7 januari 2014, 07:47

Satirtidningen The Daily Currant skrev att 37 personer dog första dagen efter att Colorado legaliserat marijuana. I söndags länkade Sveriges justitieminister Beatrice Ask till artikeln på Facebook och fördömde knarket. Nu hånas hon i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Marijuana

I artikeln påstås 37 personer ha dött i marijuanaöverdoser efter att den amerikanska delstaten Colorado gjort legaliserade drogen den 1 januari.

En av de avlidna påstods vara den tidigare metaamfetamin-försäljaren Jesse Bruce Pinkman från Albuquerque, en uppenbar passning till en av huvudpersonerna i succéserien Breaking Bad.

Under söndagen lade Sveriges justitieminister Beatrice Ask upp en länk till artikeln på sin Facebook-sida ut en länk till artikeln, med kommentaren: "Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls."

Redan här stötte ministern på kritik. Flera personer påpekade att det glasklart rörde sig om satir.  Då försökte justitieministern förklara att det var knark som ämne för satir som hon fördömde: "Ja, men det är inte roligt alls. Droger förstör människor och jag har sett tillräckligt av eländet."

Twitter fortsatte sedan kritiken mot justitieministern.

"Beatrice Ask har ingen kunskap om varken droger eller källkritik", twittrar Anders Pettersson, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Karlstad.

Journalisten skriver journalisten och it-experten Emanuel Karlsten skriver följande:

"Det är alltså denna Beatrice Ask omdöme vi ska lita på när Säpo försöker få direkttillgång till vår data".

Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus hävdar fortsatt att justitieministern syfte var att rikta kritik mot valet att göra parodi på marijuana-lagen.

– Det hon vänder sig emot är att satir som förlöjligar drogmissbruk skulle vara något roligt. Det skriver hon längre fram i samma Facebook-inlägg, säger Per Claréus till Aftonbladet.

Beatrice Ask redigerade sedan sin kommentar till länken. "Redigerar denna uppdatering, så att andra ska slippa oseriös kritik från drogliberalt håll; Dumt och sorgligt att i satirform förlöjliga de som inte gillar legalisering av cannabis. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den fåran har jag inte ändrat uppfattning alls", skriver ministern på Facebook.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Marijuana

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.