Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Datainspektionen vill granska Facebook

Publicerad: 24 juli 2013, 07:59

Efter NSA-avslöjandet, om hur amerikanska myndigheter övervakar Facebook och Youtube har flera privatpersoner hört av sig till Datainspektionen. Nu tar myndigheten hjälp av EU-kommissionen för att utreda frågan.


Ämnen i artikeln:

Datainspektionen

I mitten av juni avslöjade brittiska the Guardian hur  internetjättar som Google, Apple och Facebook delar med sig av informationen på deras sajter, till den amerikanska säkerhetsorganisation, NSA.

Detta har fått ett 40-tal privatpersoner har sökt sig till Datainspektionen, oroliga för att användaruppgifter från Facebooks serverhallar i Luleå olagligt lämnats ut till USA, det rapporterar Ekot.

Serverhallarna i Luleå invigdes en dryg månad sedan och är det sociala nätverkets första serverhall utanför USA. Här lagras över 300 miljoner användaruppgifter.

Företrädare för Facebooks i Luleå vill inte svara på i fall information från de svenska serverhallarna har lämnats ut till USA. De hänvisar till ett tidigare officiellt uttalande från Facebook som tillbakavisar uppgifterna.

Datainspektionen väntar nu på att EU ska svar från USA på frågan om information om europiska medborgare har samlats in.
I ett senare skede kommer myndigheten utreda vilken lagstiftning som gäller.

– De här frågorna är av intresse för alla länder inom EU. Det som har hänt hittills är att cheferna för EU:s dataskyddsmyndigheter har skickat ett brev till ansvarig EU-kommissionär, med uppmaning att hon ska kontakta amerikanska myndigheter för att få klarhet i om data samlats in om EU-medborgare, och i så fall på vilka grunder, säger Hans Kärnlöf, jurist och tillförordnad generaldirektör på Datainspektionen till Ekot.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Datainspektionen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.