Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

De vill fylla mediernas webb-tv

Publicerad: 7 oktober 2009, 08:27

Jens Ander, Johan Wiklund och Dan Willstrand startar nu en ny resa efter Kamera Interactive. – Vi lanserar nu Sveriges första presstjänst för rörlig bild, säger Dan Willstrand.


Jens Ander, Johan Wiklund och Dan Willstrand ligger bakom den nya tjänsten.

Kamera Interactive var en av pionjärerna inom webb-tv i Sverige. Bolaget som startades 1998 överlevde it-kraschen och ägs nu av ett amerikanskt bolag noterat på Nasdaq-börsen.

Grundaren Dan Willstrand lämnade bolaget vid årsskiftet och är nu igång med nästa webb-tv bolag – Seedo. Med i bolaget finns Johan Wiklund och Jens Ander – även de med en bakgrund på Kamera. Seedo äger den nya tjänsten Clipsource som nu lanseras.
– Vi har nyligen genomfört en nyemission för att kunna dra  igång en bred lansering. Förutom oss tre är det åtta privatpersoner som investerat i bolaget, säger Willstrand.

Affärsidén bakom Clipsource är enkel. Företag som vill ha spridning på sina videofilmer anlitar tjänsten, som sedan mediebolag och bloggar får tillgång till. Innehållet är gratis för medierna, medan de företag som vill ha spridning betalar för det.

Tjänsten har testkörts under några månader. Kanal 5 och Piratförlaget har laddat upp filmer som sedan Aftonbladet och Stampens Mkt Media använt i sina webb-tv-spelare.

Men är det inte bara att använda Youtube?
– Youtube är en fantastisk tjänst, men den har sina begränsningar. Du kan inte ladda hem filmerna, du vet inte hur det är med rättigheterna och det börjar bli svårt att hitta bland allt material på sajten. Youtube är en lekplats. Vi ska skapa arbetsplatsen.

Hur ser du på konkurrensen från Cision och Newsdesk?
– De erbjuder idag ingen nedladdning av film. Det finns en internationell konkurrent, men de erbjuder inte mycket innehåll som passar svenska redaktioner.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.