Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Examensarbetet som lyckades ändra Googles sökresultat

Publicerad: 19 april 2016, 10:22

När man för ett år sedan bildgooglade på ordet "hand" dök endast vita händer upp bland sökresultaten. Det ville den tidigare Beckmansstudenten Johanna Burai ändra på – och ett år senare har hon lyckats förändra Googles sökresultat.


Ämnen i artikeln:

Beckmans DesignskolaGoogle

För snart ett år sedan gjorde Johanna Burai sitt examensarbete för kandidatprogrammet i visuell kommunikation på Beckmans designhögskola. Arbetet resulterade i en aktivistkampanj med namnet World White Web, där Johanna Burai ville ändra på det faktum att endast vita händer dök upp på Google då man skrev in sökordet "hand". Nu, ett år senare, har hennes kampanj gett resultat, och det är inte längre endast vita händer som dyker upp i Googles bildsökning.

Idén till projektet föddes då Johanna Burai sökte en bild på en svart hand och upptäckte att det var ganska svårt att hitta. För att en svart hand skulle komma upp i bildsökningen på Google var hon tvungen att precisera sökningen.

För att ändra sökresultatet så att även icke-vita händer skulle dyka upp som toppresultat på Google, startade Johanna Burai sajten World White Web. Där publicerade hon bilder på icke-vita händer och uppmanade att bilderna skulle delas i sociala medier för att ge flera träffar på bilderna. Hon fick även hjälp av stora företag som genererar mycket trafik med att dela bilderna. Resumé har tidigare skrivit om den internationella uppmärksamhet som kampanjen fick, och bland andra stora sajter som BBC och Dazed Digital har uppmärksammat Johanna Burais initiativ.

Och kampanjen gav resultat. Numera när man googlar "hand" dyker en av Johanna Burais bilder på en mörk hand upp bland toppresultaten. I en artikel på Beckmans sajt kommenterar Johanna Burai framgången med kampanjen så här:

– Två av bilderna från projektet ligger nu i topp-sökresultatet när du bildgooglar "hand", en av dom ligger på andra plats. Det är jättekul att projektet har skapat en förändring på riktigt.

Louise Lindberg

Ämnen i artikeln:

Beckmans DesignskolaGoogle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.