Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Expressen nobbar SVT

Publicerad: 24 september 2010, 13:43

SVT gör en genomgång av kvällstidningarna förstasidor innan valet på sin sajt. Aftonbladet gav grönt ljust – men konkurrenten Expressen sa nej. – Kvällstidningarna tar till brösttoner när de beskriver sin roll som granskare av makthavare, och då tycker jag att de kan bjuda på öppenheten i den här änden, säger Leonard Wallentin, projektledare för SVT:s valsajter.


Ämnen i artikeln:

SVTExpressen

Faksimil från SVT:s artikel.

Bredvid artikeln på SVT:s sajt finns ett bildspel på Aftonbladets förstasidor veckan innan valet. Men några motsvarande sidor från Expressen finns inte att hitta. Skälet är, enligt SVT, att tidningen hänvisade till upphovsrätten och sade nej till kanalens förfrågan.

– De gav oss inte rätten att använda sidorna helt enkelt, säger Leonard Wallentin.

Men Expressens chefredaktör Thomas Mattson känner inte till att hans tidning skulle ha sagt nej till SVT:s förfrågan.

– Jag har aldrig hört talas om detta, men det låter som ett missförstånd. Förstasidorna finns ju sammanställda på Expressen.se och om SVT vill faksimilers dem i sin journalistik är det förstås inget som vi har synpunkter på, säger han och fortsätter:

– Jag vet inte hur detta uppkommit, men om vi får en förfrågan om det är tillåtet att återpublicera Expressens journalistik i andra mediekanaler är vårt generella svar förstås "nej" eftersom det på exempelvis våra förstasidorna ju kan exponeras upphovsrättsskyddat material som vi köpt av extern part och som inte Expressen kan medge återpublicering av.

– Men om det handlar om en granskning i SVT, som jag läste på Resume.se att det tydligen var, har vi naturligtvis inget emot om SVT vill ge Expressen lite gratisreklam genom att visa upp våra "ettor".

Båda kvällstidningarna använder själva mycket material från SVT, bland annat i from av bilder från olika program. Men att det här skulle leda till några motaktioner från kanalens sida är inte på tal, enligt Leonard Walletin

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin motiverar varför hans tidning gav klartecken för SVT att använda deras ettor:

– Det är redan publicerat material, så jag tycker det är rimligt att det kan användas i en kritisk granskning. Det låter konstigt att de (Expressen, reds. anm) inte låter de göra det, säger han.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVTExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.