Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Expressen.se utsatt för teknikstrul

Publicerad: 2 oktober 2012, 08:37

En skärmdump från Expressens förstasida i går kväll.

Expressen.se hade stora teknikproblem i går kväll och startsidorna fungerade inte som de skulle. Dock var sajten inte utsatt för en liknande attack som TT var med om igår.


Ämnen i artikeln:

Expressen.se

Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, skrev själv på sin blogg i går kväll:

”För i kväll skulle Bonnier Digital genomföra en så kallad release, men  något gick fel och nu fungerar inte våra olika startsidor. (Jag vill  betona att vi inte tror att teknikstrulet har någon koppling till de  uppgifter om attacker mot andra svenska sajter, som det har rapporterats  om tidigare i dag. Detta är något helt annat.) Artiklarna går att läsa,  men de är ju inte alldeles enkla att leta sig fram till när startsidan  ser ut så här.”

Den attack som Thomas Mattson syftar på är den mot TT:s nyhetstjänst i går morse. Under en halvtimme på morgonen kunde inte TT sända ut några nyheter till de omkring 200 redaktioner som abonnerar på tjänsten.

Men enligt Thomas Mattsson handlade deras teknikstrul alltså inte om det, utan om ett fel orsakat av Bonnier Digital.

Vad tycker du om Bonnier Digitals insats?
– Vi har haft stora problem under gårdagskvällen och natten och systemen  fungerar fortfarande inte exakt som de ska. Det är självklart  beklagligt, och jag vill gärna vara tydlig med att vi inte misstänker  några attacker mot Expressen.se liknande de som det rapporterades om i  går mot andra sajter. Bonnier Digital har tidigare genomfört en mycket  bra migrering från den gamla teknikplattformen till den nuvarande, men  det här får vi förstås diskutera närmare när vi vet mer. Vi tror oss ha  en bild av vad som skett, men det är för tidigt för att börja recensera  och kommentera, säger Thomas Mattsson.

Hur blir ni kompenserade av dem?
– Vi har en så bra dialog med Bonnier Digital att jag inte ser några  problem i det avseendet, vi är båda fokuserade på att göra sajten  driftssäker.

Hur ser ni till att det inte händer igen?
– Naturligtvis kommer vi att gå igenom alla rutiner, men först måste vi  lösa de akuta störningarna och sedan kommer det en indicentrapport från  Bonnier Digital.

Vad säger du om Expressen.ses trafikutveckling, som har parkerat stadigt kring 2,1 milj unika/vecka?
– Vi har samtidigt mer än fördubblat trafiken till Expressens mobila  plattformar och om man räknar samman mobilsajten, iPhone-appen och  Android-appen har vi cirka 800 000 unika besök per vecka som inte längre  redovisas ihop med den traditionella sajten.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Expressen.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.