Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Facebook i larmberedskap

Publicerad: 27 september 2010, 14:05

I veckan släpps filmen om Facebook – The Social Network. Därför har ledningen för miljardföretaget fullt upp med att minska skadorna som filmen kan ge.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare.

I fredags var det galapremiär för The Social Network och i veckan får den vanliga biopubliken se historien om hur den tafatte Mark Zuckerberg startar Facebook baserad på en idé han, kanske, snott från kurskamrater på Harvard.

Filmen bygger på boken The Accidental Billionaires av Ben Mezrich. När boken kom ut förra året menade en talesperson på Facebooks att Mezrich har förhoppningar om att bli Silicon Valleys Jackie Collins.

– Dom har själva inte pekat ut något som inte skulle vara sant, säger Mezrich till Wall Street Journal.

Och nu har  Vita husets skapare Aaron Sorkin skrivit manus och Fight Club-regissören David Fincher gjort film av boken.

Vilket skapat larmberedskap på Facebook. Det finns långt gångna planer på att börsnotera företaget nästa år och nu befarar man att The Social Network kan sänka värdet på företaget.

Därför har man levererat ett batteri mede pr-åtgärder för att dämpa filmens befarade effekter.

Enligt filmens producent har flera Facebookchefer försökt påverka manuset. Utan större framgång. En talesperson från Facebook sa i förra veckan att det hade varit lärorikt att samarbeta med filmproducenten och filmteamet verkligen kan berätta historier.

Samtidigt framträdde Zuckerberg i Oprah Winfrey Show och berättade att han skulle skänka 100 miljoner dollar till sin gamla skola i New Jersey.

För att ge en alternativ version av historien har Facebook stöttat teknikjournalisten David Kirkpatricks bok The Facebook Effect som kom ut i somras. Kirkpatrick fick bland annat göra flera exklusiva intervjuer med Zuckerberg.

Huvudpersonen själv, Mark Zuckerberg, har varit ytterst sparsam med kommentarer om filmen. I somras pratade han med tv-kanalen ABC och hävdade att filmen var ren fiktion.

– Den riktiga historien är riktigt tråkig.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.