Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Webb

Facebook – nu för dövblinda

Publicerad: 7 februari 2014, 14:29

Foto: skärmdump från Facebook.

Nu kan Sveriges 2 500 dövblinda personer ansluta sig till det sociala nätverket. Det finns också minst 100 000 personer med synskador som kan ha nytta av tjänsten.


I somras utlyste Post- och telestyrelsen en användarvänlig Facebook-variant för dövblinda och andra synskadade. Företaget IT-Konsulten HiQ fick då uppgiften som nu är färdig.  

– Vårt uppdrag är att ta fram ett gränssnitt mot Facebook för människor med synnedsättning. Vanliga Facebook är allt för plottrigt, säger Helena Vilcans, kundansvarig på HiQ till Göteborgs-Posten.  

Programmet fungerar tillsammans med skärmläsarprogram, punktskriftsdisplay och förstoringsprogram. Det har tagits fram i samarbete med Förbundet Sveriges dövblinda.  

– Vi har fått mycket input från förbundet. Alla funktioner i vanliga Facebook finns inte med. Men i det nya avskalade gränssnittet kan man läsa meddelanden, göra statusuppdateringen, gilla, kommentera, lägga till nya vänner och titta på bilder, säger Helena Vilcans till Göteborgs-Posten.  

Det går att använda tjänsten på smarta telefoner, datorer och surfplattor.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.